Maand van de Geschiedenis

Maand van de Geschiedenis

01-31 oktober 2019

Oktober is de Maand van de geschiedenis. Het grootste historische evenement van Nederland. Een maand bij uitstek voor een bezoek aan ons museum, waar de geschiedenis van Nederland aan de hand van belastingen verteld wordt. Dit jaar belichten we in een tentoonstelling ook de geschiedenis van geld, die net als belastingen nauw verbonden is met historische gebeurtenissen en maatschappelijke ontwikkelingen in ons land. Vanuit onze vaste presentatie en tentoonstellingen geven we jaarlijks met specifieke activiteiten invulling aan het thema van de Maand van de Geschiedenis. In 2019 is dat: “Zij/Hij”.  Zo is bij  “Gek op geld” in een van de bankkluisjes het antwoord te vinden op de vraag wie de belangrijkste rol heeft gespeeld bij de oprichting van De Nederlandsche Bank. Hij of zij?

 

Slangenhuid schilderen

Slangenhuid schilderen

05 oktober 2019, 06 oktober 2019

Slangenhuid is een iets wat niet wordt getolereerd bij de Douane, toch wordt het nog vaak verhandeld en probeert men het in te voeren. Ontdek tijdens het Weekend van de Wetenschap hoe het ook anders kan. Aanschouw, ontdek en ontwerp bij ons je eigen te gekke slangenhuid!

 

Kosten: gratis

Waar: Museumatelier

Tijd: Inloop workshop: 12.00 - 16.00 uur

Leeftijd: Alle leeftijden

Speurhonden demonstratie

Speurhonden demonstratie

05 oktober 2019, 06 oktober 2019

Tijdens het Weekend van de Wetenschap  is  er op beide dagen op twee tijdstippen een demonstratie van het werk van een douane speurhond.

Kosten: Gratis

Waar: Museumtuin

Tijd: om 13.00 uur

Toveren met tikkels

Toveren met tikkels

05 oktober 2019, 06 oktober 2019

In het KidsLab kun je tijdens het weekend van de Wetenschap zelf als wetenschapper aan de slag. Trek je laboratoriumjas aan ontdek het lekker zelf hoe je kunt toveren met tikkels. Proefjes doen met de laboranten van het DouaneLab, het kan het hele weekend.

Kosten: Gratis

Waar: Kidslab

Weekend van de Wetenschap

Weekend van de Wetenschap

05 oktober 2019, 06 oktober 2019

Het Weekend van de Wetenschap is het grootste landelijke wetenschaps- en technologie evenement van Nederland. Het museum biedt op zaterdag 5 en zondag 6 oktober bezoekers een kijkje achter de schermen van de Douane. De onderzoekswerkzaamheden van het Douane Laboratorium en het opsporingswerk van het VGEM team staan centraal tijdens dit weekend vol exclusieve demonstraties, experimenten en leuke activiteiten, voor jong en oud.

Van Kidslab tot speurneuzen demo

Het hele weekend kun je als douanelaborant aan de slag. Een heus KidsLab is in het museum ingericht waar jonge wetenschappers spannende proefjes kunnen doen met de laboranten van de Douane. Het VGEM-team (Veiligheid, Gezondheid economie en Milieu) geeft je ter plekke uitleg over bijvoorbeeld merkvervalsing en leert je hoe je namaakartikelen kunt herkennen. Aan de hand van een bijzondere collectie inbeslaggenomen goederen kun je ook ontdekken welke diersoorten bedreigd zijn en welke producten daarvan dus ook verboden zijn om in te voeren. En tussen alle bedrijven door zijn de blaffende speurneuzen van de Douane live aan het werk te zien.

   

    

Het museum is gratis toegankelijk tijdens het Weekend van de Wetenschap

Douane spreekuur

Douane spreekuur

12 oktober 2019

De herfstvakantie is aangebroken en ik ga op reis en neem mee… Leon werkte veertig jaar als speurhondengeleider op luchthaven Schiphol en heeft de nodige verhalen te vertellen over wat mensen allemaal van vakantie mee proberen te nemen en hoe. Ga goed voorbereid op reis en hoor van oud douanier Leon wat je wel en niet mee mag nemen.  Tijdens het Douane spreekuur kun je luisteren naar zijn ervaringen en hem alles vragen. Je kunt zaterdag tussen 11 en 3 bij Leon binnenlopen.

Kosten: Gratis inloop spreekuur

Waar: Museumatelier

Tijd: tussen 11.00 en 15.00 uur is Leon aanweizg

Lezing Annemarie van Gaal

Lezing Annemarie van Gaal

13 oktober 2019

Bewust met geld

Annemarie van Gaal – ondernemer, investeerder, zakenvrouw, columnist en schrijver – begon haar carrière in de jaren negentig, toen ze in Rusland de grootste onafhankelijke uitgeverij opzette. Het land dwong haar na te denken over hoe we omgaan met geld en investeringen. Ze vertelt welke obstakels ze tegenkwam… en overwon. Door haar ervaringen in Rusland plaatst ze kritische kanttekeningen bij de westerse kijk op de economie. Stimuleert de overheid soms niet de verkeerde zaken rondom het uitgeven van geld? Want lang niet iedereen in onze samenleving weet geld goed te investeren en uit te geven. Wil jij hier meer over weten? Annemarie geeft tijdens haar lezing tips om een financieel gezond leven te leiden.

Actie: Dit is de eerste lezing in een reeks van 6 , iedere maand een lezing  tot en met maart  2020. Alle lezingen bijwonen voor maar €25,- ? Dat kan als je Vriend wordt van het museum!

Kosten: € 10 lezing (exclusief € 5,50 entreeprijs museum) € 5 korting op vertoon van RotterdamPas, Museumjaarkaart en Studentenpas, waarmee ook gratis toegang tot het museum. Gratis voor vrienden.

Waar: De Kuyper Salon

Tijd: 14.00 - 15.00 uur

Reserveren: Vóór 6 oktober via reserveringen@bdmuseum.nl onder vermelding van de datum van de gekozen lezing.

Ontwerp je eigen bankbiljet

Ontwerp je eigen bankbiljet

20 juli 2019, 17 augustus 2019, 20 oktober 2019

Bankbiljetten zijn bijzondere stukjes papier. De tekeningen, waterwerken en hologrammen zijn uniek én moeilijk te vervalsen. Hoe zouden jouw bankbiljetten eruit zien, als je het zelf voor het zeggen had? Duik in de rol van een ontwerper en maak, creëer je eigen bankbiljet in ons museumatelier.

Kosten: Gratis

Waar: Museumatelier

Tijd: 14.00 - 16.00 uur

Leeftijd: 6+

Ontmoet Lina van team Doerak

Ontmoet Lina van team Doerak

21 oktober 2019

Lina werkt bij de Douane en zoekt graag samen met speurhond Doerak naar koffers met een vreemd geurtje op de luchthaven van Schiphol. Terwijl Doerak met zijn neus scherp alles in de gaten houdt, let Lina op hoe Doerak zich gedraagt. Wie van de reizigers heeft iets te verbergen…? Kom luisteren naar mooie verhalen over het werk van een douane- speurhond en kijken naar bijzondere vondsten die normaal gesproken achter glas zitten.

 

Kosten: Gratis

Waar: DouaneDek

Tijd: 14.00 - 15.00 uur

Leeftijd: 4+

Sparen doe je zo

Sparen doe je zo

03 augustus 2019, 31 augustus 2019, 27 oktober 2019

Om te sparen hoef je echt niet rijk te zijn. Wat je nodig hebt, is een doel. Waar zou jij graag geld voor sparen? Maak tijdens deze workshop een super slim spaarplan en een bijpassende spaarpot, die het sparen een stuk makkelijker maakt.

Kosten: Gratis workshop

Waar: Museumatelier

Tijd: 14.00- 16.00 uur

Leeftijd: 6+