Maand van de Geschiedenis 2022

Maand van de Geschiedenis 2022

01-31 oktober 2022

Tijdens de Maand van de Geschiedenis – met dit jaar als thema: “Wat een ramp” – besteden we aandacht aan Michiel de Ruyter, de bekendste admiraal uit de Nederlandse geschiedenis en vriend van Johan de Witt die in het rampjaar 1672 op gruwelijke wijze om het leven werd gebracht. Onder leiding van Michiel de Ruyter zijn vele zeeslagen geleverd om de Republiek der Nederlanden van de ondergang te redden. In 1675 werd de Ruyter met een klein en licht bewapend eskader op pad gestuurd om Spanje bij te staan in hun strijd tegen de Fransen, de nog altijd grootste vijand van de Republiek. Hij heeft deze risicovolle opdracht van de Staten-Generaal uitgevoerd en met de dood bekocht.

De hele maand oktober kun je in ons museumcafé het 19e-eeuwse Michiel de Ruyter spel komen spelen. Zo ontdek je meer over het leven van deze bekende Zeeuw. Het spel is uit een tijd waarin Michiel de Ruyter als onbetwist zeeheld werd gezien. Inmiddels staat zijn reputatie ook ter discussie. Kijk voor meer informatie over Michiel de Ruyter op de Canon van Nederland.

Belasting & Douane feitje: De oorlogsschepen waarover hij bevel voerde werden gefinancierd uit de opbrengsten aan ‘douanerechten’. Koopvaarders betaalden deze belastingen die geïnd werden door de Dienst der Convooien en Licenten.