Weekend van de Wetenschap 2023

07 oktober 2023

Tijdens het Weekend van de Wetenschap op zaterdag 7 en  zondag 8 oktober is het museum gratis toegankelijk voor iedereen. Op zaterdag staan er diverse activiteiten op het programma en beide dagen is natuurlijk de tentoonstelling Dierbare Goederen te bezoeken.

Tentoonstelling ‘Dierbare goederen’

Kom oog in oog te staan met beestachtige smokkel en in beslag genomen ‘goederen’, van een berenkop, schildpadden, koraal een zebra vloerkleed tot een olifantenpoot die tot paraplubak is verwerkt. Douaniers vertellen over hun ervaringen en schokkende vondsten in bagage, containers of postpakketten. Hoe mensen levende reptielen en exotische vogels proberen te smokkelen. En wat het met je doet als je als douanier bij een controle een levend of dood dier aantreft. Beide dagen gratis toegang voor de hele familie!

Programma Zaterdag 7 oktober

• Douane Drone demonstraties

Hoe speurt de Douane in de Rotterdamse Haven naar verboden goederen en zogeheten ‘uithalers’? De Douane beschikt over de nieuwste technische hulpmiddelen om het controleren in de haven snel en efficiënt te kunnen doen. In het museum zijn dit weekend twee dronepiloten van de Douane te gast. Zij geven op gezette tijden en ‘Drone Demo’ op het grasveld voor het museum. De exacte aanvangstijden volgen zo spoedig mogelijk.

• Stap in de  Scanbus

De Douane kun je overal tegenkomen..  wist je ook dat ze tegenwoordig ook overal je koffer kunnen scannen? Kom in de splinternieuwe mobiele scanbus van de Douane kijken! Douanier Joeri demonstreert hoe dat scannen in z’n werk gaat.  Kun  jij ontdekken of er ‘foute’ goederen in de die koffer zitten?

• Detecteer jij straling?

Hoe weet je of goederen veilig zijn of niet? Komt er geen gevaarlijke straling vanaf? De Douane kan het weten & meten! Leer straling detecteren van de douanier en kom zo meer te weten over nucleaire detectie van goederen en wat de Douane eraan doet om onze veiligheid en gezondheid te beschermen.

• Workshop Hout determineren

Naast beschermde diersoorten zijn er ook  beschermde plantsoorten. De Douane voert aan de buitengrenzen van Nederland  strikte controles uit om handel in bedreigde flora en fauna tegen te gaan. Daar is de juiste kennis en een microscoop voor nodig. Douanier Iris leert je te determineren en te ontdekken of je naar een beschermde houtsoort kijkt. Kom het zelf doen.