Welkom terug

Bij de heropening van het museum op dinsdag 25 januari 2022 golden nog een aantal coronaregels van de rijksoverheid om het museumbezoek zo veilig en prettig mogelijk te maken. Vanaf 18 februari zijn versoepelingen doorgevoerd en met ingang van 25 februari 2022 is de laatste stap genomen en is ook geen coronatoegangsbewijs meer nodig.

Vanaf 25 februari 2022 is een museumbezoek weer zonder beperkingen mogelijk. Wij kijken er naar uit u in het museum te ontvangen.

Basis adviezen blijven van kracht

 • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten of griepverschijnselen
 • Bij klachten als hoesten, niezen, spierpijn, benauwdheid en koorts komt u liever niet naar het museum. Een andere keer bent u van harte welkom en uw eventueel vooraf geboekte ticket(s) is online om te boeken tot 24 uur voor gepland bezoek.

Versoepelingen per 18 februari 2002

Vanaf 18 februari 2022 vervallen vrijwel alle beperkende coronaregels voor musea, waardoor bezoek aan musea weer aantrekkelijker wordt:

 • Er geldt dan geen mondkapjesplicht meer.
 • Bezoekers zijn niet meer verplicht anderhalve meter afstand van elkaar te houden.
 • Er geldt dan ook geen maximum aantal bezoekers meer (deze bezoekersnorm was gesteld op maximaal 1 bezoeker op 10 m2).
 • Rondleidingen zijn hierdoor weer mogelijk voor de reguliere groepsgrootte van max.15 personen.
 • Toegang tot alle tentoonstellingsruimten en het DouaneDek is onbeperkt.
 • In het museumcafé is geen vaste zitplaats meer verplicht.
 • Schoolbezoek en lesprogramma’s in het museum zijn weer mogelijk. Bekijk bij Onderwijs de lesprogramma’s die het museum bied

Corona toegangsbewijs is nog wel verplicht tot 25 februari 2022

 • Voor toegang tot het museum is tot 25 februari 2022 nog een coronatoegangsbewijs verplicht, voor bezoekers vanaf 13 jaar, behalve jongeren die in schoolverband het museum bezoeken.
 • Een coronatoegangsbewijs is een negatieve testuitslag óf een vaccinatiebewijs óf een bewijs van  herstel van Corona.
 • Bij de balie moet u uw coronatoegangsbewijs– digitaal (qr-code) of op papier – én legitimatiebewijs laten zien.

Antwoord op vragen

Hoe/Waar kan ik reserveren?

Reserveren voor een gewenste datum is niet meer verplicht maar mag wel, de tijdsloten zijn vervallen. Wilt u graag van tevoren reserveren, dan kan dat hier online. Goed te weten: Doeraks HONDleiding is beperkt beschikbaar.

Kan ik contant betalen?

Nee, er kan in het museum alleen met pinpas betaald worden. Contant betalen is niet mogelijk.

Is het museumcafé open?

Ja ons museumcafé en serre zijn geopend. Daar is het heerlijk toeven en kan na afloop van het museumbezoek koffie, koek en hartigs besteld en genuttigd worden. We houden de richtlijnen aan van de Museumvereniging en het RIVM omtrent horecabezoek. Dit betekent dat momenteel een vaste zitplaats verplicht is.

Waar vind ik de reguliere bezoekinformatie?

Voor openingstijden, toegangsprijzen, bereikbaarheid en toegankelijkheid van het museum, kijk hier.

 

Wat is er te zien en te doen

Lopende expo’s

De tentoonstelling FIOD Fraudebestrijding is verlengd tot 8 mei 2022. De tentoonstelling heeft de setting van een escaperoom, zonder echt opgesloten te worden. Ben jij goed in het combineren van informatie? Alert genoeg om alle aanwijzingen te vinden? Stap dan in de schoenen van een FIOD rechercheur en spoor cybercrime, witwaspraktijken en corruptie op.

Tussen Poen & Platzak is een tentoonstelling waarin aan de hand van portemonnees van bekende en minder Rotterdammers en Nederlanders, ervaringen worden gedeeld over omgaan met geld, van burgemeester Aboutaleb tot de jeugdtrainer van Feyenoord. Onder de deelnemers zijn er die met weinig geld, in armoede zijn opgegroeid, zelf in de schulden zijn geraakt of met grotere tegenslagen zijn geconfronteerd. Allemaal inspirerende verhalen over omgaan met geld vanuit een heel persoonlijk perspectief. Jouw portemonnee ook in het museum, kijk hier hoe je mee kunt doen.

Douanesport, met de start van de Olympische Spelen op 4 februari trappen wij af met de kleine tentoonstelling “Douanesport”, waar een inkijkje wordt gegeven in de lange traditie van  sportbeoefening bij de Douane.

Vaste presentatie

U kunt ook op een verrassende ontdekkingsreis door de geschiedenis van belastingen in Nederland en de wereld van de Douane. Of als kunstliefhebber de indoor kunstroute lopen langs 10 door de conservatoren geselecteerde werken, met kunst van vroeger en nu, van Isaac Israëls, Rembrandt tot Reuben Margolin.

Voor de kids is de vaste presentatie te ontdekken met een speurtocht (van 7 jaar) of doe de HONDleiding met Doerak, onze interactieve knuffelgids. Speurtocht en HONDleiding worden gratis aangeboden en zijn leuk voor het hele gezin. Ook hebben we voor de allerkleinste bezoekers een leuk en leerzaam DouaneDek om op te spelen.

Activiteiten

Naast de tentoonstellingen staan er ook weer workshops en andere activiteiten op het programma.  Kijk in de agenda voor het actuele aanbod!