Het favoriete object van Erna Kramer-Tieman, communicator

Doerak, onze museum snuffelknuffel

Toen ik bij het museum kwam werken, was het nog gesloten en stond het in de steigers. Wel zag ik de tekeningen en plannen voor het vernieuwde museum, dat in 2012 de deuren weer zou openen. Mooie plannen, mooie vernieuwde expositieruimtes. Ook aan de kleintjes was gedacht met het DouaneDek, een heerlijke speel- en doeruimte voor de kinderen tot 12 jaar, waar ze op een speelse manier de douanewereld kunnen ervaren.

Voor de Douane gaf ik als vraagbaak regelmatig voorlichting op basisscholen over bedreigde uitheemse dier- en plantensoorten. Dit was ontzettend leuk om te doen. Omdat ik echt iets met kinderen en dieren heb, heb ik Doerak als favoriet object uitgekozen. Doerak is de snuffelknuffel van het museum. Hij werd ontworpen door Leonie Jansen. Zij heeft heel veel ontwerpwerk gedaan voor de vaste presentatie. Zij nam Flash de tabakshond als prototype. Flash was een springerspaniel en heeft voor 60 miljoen euro bij elkaar gesnuffeld aan ontdoken accijnzen. Flash is al enige tijd overleden maar hij leeft nog een beetje voort in Doerak, die symbool staat voor alle speurhonden van de Douane. Het is mooi om te zien hoe dit onderwerp de kinderen raakt en de aaibaarheidsfactor is natuurlijk heel erg groot.

 

Nieuwe Doerak

Doerak heeft inmiddels een nieuwe look gekregen en in ons museum hebben nu ook Hondleidingen met een kleine versie van Doerak. Met deze hond op de arm kunnen kinderen een rondleiding door het museum doen, waarbij Doerak van alles vertelt en ook opdrachten geeft. Nu ligt hij in zijn mandje te wachten tot het museum weer open gaat. Dan kun je hem bij de balie ophalen of vooraf telefonisch een plekje in zijn agenda reserveren (088-1514900).