Kunst van vroeger en nu

De collectie in het museum kent kunst van alle tijden, waaronder schilderijen van Isaac Israëls, Jan van Goyen en Jurriaan Pool II. De schilderijen tonen voorstellingen die aan belastingen gerelateerd zijn. Hoe actueel belastingen zijn, is ook terug te zien in het werk van moderne kunstenaars als Aad de Haas, Toon van Muysenberg, beeldend kunstenaar Caspar Berger, zilver- en goudsmid Huub Rogier en kinetisch kunstenaar Ruben Margolin. Deze op belasting geïnspireerde kunstwerken zijn in het museum te bewonderen.

De Cijnspenning van Rembrandt

Object: intagliodruk

Christus krijgt door een Schriftgeleerde een cijnspenning getoond. Cijns was een belasting die in de tijd van Christus betaald moest worden aan de Romeinse keizer. Bij het aanschouwen van de penning met de beeltenis van Romeinse keizer, sprak Christus de woorden: geef den keizer dat des keizers is, en God dat Gods is. (Momenteel in depot)

De Ashanti-dansers van Israëls

Object: schilderij

De Ashati dansers toerden rond 1900 door Nederland. De Groote Ashantees karavanen hebben Amsterdam, Den-Haag en Rotterdam aangedaan. En waarschijnlijk zijn het de dansers uit deze karavanen die we op het schilderij van Israels zien. De Ashanti is een van de vroegste staten, die een vernuftig belastingstelsel hebben ingevoerd.

‘Balance’ van Reuben Margolin

Object: kinetisch kunstwerk

Ter gelegenheid van de heropening van het museum in 2012 heeft de Amerikaanse kunstenaar Reuben Margolin het kinetisch kunstwerk “Balance” gemaakt. Het speciaal voor de hoge smalle ruimte gemaakte kunstwerk hangt in de entreehal, een glazen tussenruimte tussen de panden aan de Parklaan.