Smokkelobjecten

Smokkelobjecten, in beslag genomen goederen of verboden handel behoren ook tot de collectie. Van schoenen met dubbele bodems, speciaal gemaakte smokkelkleding tot nepartikelen, die haast niet van echt te onderscheiden zijn. De geschiedenis van de wereld van de douane, grenzen, smokkel en controle levert vele ‘spannende’ items op. Met achter elk object een verhaal, zoals ook het slikkerstoilet.

Smokkelfiets

Object: fiets, smokkelmiddel

Deze smokkelfiets is uit de jaren dertig van de twintigste eeuw.. In de holle spatborden werd alcohol naar België gesmokkeld. In het holle zadel werd sigarettenpapier mee teruggenomen. Hiervoor gold een aparte belasting in Nederland in die tijd.

Smokkelcent

Object: smokkelmiddel

Deze uitgeholde cent is gebruikt voor het smokkelen van opium in Nederlands–Indie. Nederland had een monopolie in de opiumproductie.

Schildpadschild

Object: verboden waar

Dit inbeslaggenomen schildpadschild is via de Douane Rotterdam in bezit gekomen van het museum. De Douane controleert aan de buitengrenzen van Europa om te voorkomen dat beschermde dieren en planten ons land worden binnengesmokkeld. De invoer- en uitvoer van beschermde diersoorten - levend , dood of producten ervan - is aan strikte regels gebonden.

Spijkerband en wegmes

Object: aanhoudingsmiddel

Spijkerbanden en wegmessen werden als wegversperring gebruikt door de Douane om smokkelaars tegen te houden. Ze werden op de weg gelegd en als er een voertuig overheen reed, staken de scherpe punten de banden lek. Deze middelen werden rond 1950 veel gebruikt aan de grens bij België in de strijd tegen botersmokkel.