Prinsjesdagkoffertje schrijft geschiedenis

Het Belasting & Douane Museum sluit aan bij het netwerk van de Canon van Nederland

Drie stukken uit de collectie van het Belasting & Douane Museum zijn opgenomen als sleutelstuk in de Canon van Nederland, waaronder het allereerste Prinsjesdagkoffertje. Dit iconische object vertelt de geschiedenis van een traditie die in 1946 is begonnen. Het Belasting & Douane Museum treedt hiermee toe tot het netwerk van de Canon van Nederland. In dit netwerk werken musea en erfgoedinstellingen samen om de geschiedenis van Nederland te vertellen

Jaarlijks gaat de minister van Financiën op Prinsjesdag met een speciaal koffertje naar de Tweede Kamer om de rijksbegroting aan te bieden. Het opstellen van een jaarlijkse rijksbegroting is in de Grondwet van 1848 vastgelegd. Een kleine eeuw later, in 1946, presenteert de toenmalige minister Lieftinck de eerste naoorlogse begroting op Prinsjesdag in stijl, in dit allereerste Prinsjesdagkoffertje. Een traditie is geboren.

Het verhaal achter het koffertje

Lieftinck heeft een van zijn ambtenaren op pad gestuurd een koffertje te kopen. Het werd dit eenvoudig bruinleren koffertje, dat omgerekend voor € 1,70 is aangeschaft, bij Leerhandel van de Broek op de Laan van Meerdervoort in Den Haag. Het opschrift ‘DERDE DINSDAG IN SEPTEMBER’ is er in eerste instantie met letters van goud op aangebracht.  Een paar jaar later is de tekst er met goudverf op ‘geschilderd’, omdat de letters loslieten. Met dit originele eerste koffertje zijn vanaf 1946 vele rijksbegrotingen gepresenteerd, tot in 1964 de huidige Prinsjesdag-koffer in gebruik wordt genomen.

Het originele koffertje van Lieftinck is in het museum te bewonderen. Ook tonen beelden van het Polygoon Journaal van Prinsjesdag 1950  minister Lieftinck die met deze ‘draagbare schatkist’ naar de Ridderzaal loopt. Op zaal bij “Daarom betalen we belasting” zijn ook de nieuwste begrotingscijfers uit de Miljoenennota  2023 in te zien (dag na Prinsjesdag).

Het koffertje van Lieftinck is geselecteerd voor de Canon van Nederland omdat het een van de verhalen verbeeldt van het venster De Grondwet. Meer weten over de Canon, sleutelstukken en activiteiten? Ga naar canonvannederland.nl. Bijgevoegd is het persbericht van de Canon van Nederland, met ook informatie over de andere twee sleutelstukken van het Belasting & Douane Museum die zijn opgenomen in de Canon van Nederland.

Webpagina: https://www.canonvannederland.nl/belasting-en-douane-museum