FIOD Podcast

Samen met Jan Molenaar, rechercheur bij de FIOD nemen we je mee door de tentoonstelling FIOD-Fraudebestrijding. Aan de hand van een aantal objecten deelt hij een drietal FIOD onderzoeken waar hij zelf bij betrokken was. Luister naar zijn verhalen over het opsporen van een kunstvervalser, een verdachte in illegale handel van valse merkhorloges en een smokkelaar van Stradivarius violen.  

Afl. 1 Speurwerk naar een kunstvervalser

De Nederlandse kunstenaar Klaas Gubbels is bekend geworden van zijn stillevens van tafels, stoelen en koffiekannen. In het Belasting & Douane Museum hangt een origineel schilderij van hem, maar in 2007 ontdekte een galeriehouder meerdere kunstvervalsingen van het werk van Gubbels. Waarom maakte deze zaak goede kans om opgelost te worden? Wat vond de kunstenaar er zelf van? En hoe spoor je de verdachte op binnen zo’n zaak? Jan vertelt het in deze podcast!

Afl. 2 Fraude met uurwerk

Halverwege de jaren ’90 werd Nederland overspoeld door namaakhorloges. Een vals merkhorloge verkopen is strafbaar. Jan vertelt over het onderscheppen van illegale handel aan de hand van postpakketten. Op zeer creatieve wijze werden nephorloges gesmokkeld naar o.a. een adres in Brabant met een bijzondere verdachte. Het hele verhaal is hier te beluisteren.

Afl. 3 Een valse snaar

Stradivarius violen zijn bijzondere violen, waar Jan en zijn collega’s eind jaren ’90 veel meer over ontdekten. Als er kostbare instrumenten worden ingevoerd dan moet er gekeken worden of er voor de invoer belasting moet worden betaald of niet. Als er muziekinstrumenten worden verhandeld zonder de juiste formaliteiten spreken we van smokkel. Daarmee worden vaak fikse belastingbedragen ontdoken. Wat is het verhaal achter de smokkel op Stradivarius violen? Hoe wordt fraude ontdekt op Schiphol en wanneer wordt een ontdekking van de Douane een zaak van de FIOD? Beluister hier de podcast ‘Een valse snaar’!