GeldLab

Hoe jonger geleerd goed met geld om te gaan, hoe kleiner de kans op geldproblemen later. Dat is de achterliggende gedachte en ambitie van GeldLab, een unieke plek in Nederland waar jongeren spelenderwijs leren omgaan met geld. Centraal staan 9 games, waarbij geld kan worden verdiend, uitgegeven, gespaard en/of geleend. In GeldLab krijgt leren omgaan met geld concreet vorm. Leren door te doen!

Er zijn drie zaken die ze net als in het echte leven zelf moeten regelen, namelijk boodschappen doen, een telefoon en vervoersmiddel aanschaffen. Het startbedrag dat ze bij aanvang van het spel ontvangen is niet genoeg. Daarom zijn er diverse games waarbij ze geld kunnen verdienen, als pizzabakker en -bezorger bijvoorbeeld of door prijsbewuste keuzes te maken.  

Bij het spelen van de games, worden jongeren voor dilemma’s gesteld en geconfronteerd met verleidingen en risico’s, gebaseerd op herkenbare situaties uit het dagelijks leven. Jongeren worden in GeldLab geholpen bij de ontwikkeling van financiële kennis en kunde. Hebben ze na de gamereeks geld over of staan ze in het rood? Juist in GeldLab mogen er fouten worden gemaakt! Liever maak je ze in GeldLab dan straks in het echte leven.

“Praat erover”

Met het bespreken van de resultaten en vooral gemaakte keuzes, biedt GeldLab een extra meerwaarde. Want een positief saldo aan het einde van de games zegt niet alles. Ze kunnen zich ook als geldezel hebben laten ‘gebruiken/’ of geluk hebben gehad bij een draai aan het Rad van (On)Fortuin. Zijn ze in de rode cijfers geëindigd? Achterhaal dan samen welke keuzes daarbij een rol hebben gespeeld en mogelijk de volgende keer ‘beter’ kunnen.

Eind 2022 is de bouw van het GeldLab gestart. Tijdens de testfase in februari 2023 hebben we enthousiaste reacties ontvangen van de kinderen die hieraan meegewerkt hebben. De puntjes worden op de i gezet en vanaf dit voorjaar zijn alle kinderen welkom in GeldLab om hun financiële fitheid te testen, individueel of in klassikaal verband.

Adviesleeftijd 10-14 jaar

GeldLab is ontwikkeld voor jongeren in de leeftijd van 10 tot 14 jaar, corresponderend met leerlingen in groep 7/8 PO en brugjaren VO. In de praktijk kan deze leeftijdsgroep breder zijn. Ook iets jongere (groep 6) én oudere kinderen kunnen hun financiële skills testen in GeldLab, in gezins- of schoolverband. Zo zijn er vanuit het MBO al aanvragen binnengekomen, omdat leerkrachten deze vorm van financiële educatie ook nuttig vinden voor hun iets oudere studenten.