Vaste presentatie

De vaste presentatie van het museum biedt voor jong en oud een thematisch en interactieve ontdekkingsreis door onze belastinggeschiedenis en de wereld van de douane. Met een prikkelende kijk op belastingen en inzicht in controle en opsporing.

Belastingen toen en nu

Achterhaal waarover men vroeger zoal belasting betaalde: van Middeleeuwse tolheffing en accijnzen op eerste levensbehoeften, als zout , brood en wijn, de 18e-eeuwse belasting op waaiers tot de recentere milieubelastingen. Hoe werden de belastingen berekend, geïnd en gecontroleerd? De vaste presentatie is uitgewerkt aan de hand van thema’s als grondbelasting, invoerrechten en accijnzen, controle, misdaad en straf. De nieuwe tijdlijn in het museum biedt een chronologisch overzicht van de belastingen in Nederland.

Douane en smokkel

Neem een kijkje in de wereld van de Douane, die sinds jaar en dag toeziet op het grensverkeer van goederen. Je vindt er alles over smokkel, grenzen en de rol die de douane speelt in deze belastinggeschiedenis. Een geschiedenis waarin heel wat is afgesmokkeld en de meest vreemde smokkelobjecten en in beslaggenomen goederen te zien zijn. Speciaal voor de kids is er het DouaneDek, waar ze te land ter zee en in de lucht als echte douanier aan de slag kunnen.

Opstand en Oproer

De relatie tussen belastingbetaler en overheid is in de loop der eeuwen vaak op de proef gesteld. Van accijnsoproeren bij het verhogen van de bieraccijns door het stedelijk bestuur tot de belastingoorlog tegen de Spanjaarden en de hertog van Alva. Zijn poging tot invoering van de tiende penning is de start van de 80-jarige oorlog geweest. Leer alles over deze opstand en dit stukje vaderlandse geschiedenis in het tiende penning theater.

Kijk op belastingen

Waarom betalen we eigenlijk belasting? Omdat we zijn gaan samenleven, dat is het kortste antwoord. Vrije geesten als bioloog Midas Dekkers en priester Antoine Bodar beantwoorden deze vraag vanuit hun eigen professie aan de hand van een door hen gekozen schilderij. Ook ethica en politicologe Heleen Dupuis en psycholoog Paul de Lange geven hun kijk op belastingen. Rechtvaardigheid en vertrouwen spelen een belangrijke rol spelen in de bereidheid tot betalen. En wat vinden wij vandaag de dag van belastingen? Vertrouw uw mening hierover toe aan het Oor of ontwikkel het ideale belastingstelsel.

Waar blijft het geld?

Iedereen betaalt belasting en draagt daarmee bij aan voorzieningen die de samenleving ten goede komen, al eeuwen lang. ‘ De Fiscus eist, Gij betaalt en waar blijft het geld? Zo luidde de titel van de samenvatting van de Miljoenenota uit 1950. Liggend onder het multimediale uitgavenplafond, komen de voorzieningen, die uit belastinggeld betaald worden, aan u voorbij. Ook biedt het museum inzicht in de meest recente inkomsten en uitgaven van de overheid.

Spelenderwijs

Door het hele museum zijn doetafels, spellen en andere interactieve manieren van informatievoorziening en –vergaring. Ontdek en doe het zelf, van kids tot kenners, er is voor ieder wat wils. Kids kunnen ook op het DouaneDek terecht om als echte kapitein op een douane boot door de haven van Rotterdam te varen of koffers te scannen op de luchthaven. En kenners kunnen hun hart ophalen bij het zelf ontwikkelen van het ideale belastingstelsel.