Vaste presentatie

Laat je verrassen. Het museum biedt voor jong en oud een thematisch en interactieve ontdekkingsreis door onze belastinggeschiedenis en de wereld van de Douane. Zelfstandig te doen of met een gratis speurtocht, leuk voor het hele gezin. Ook een exclusieve rondleiding is te boeken.

Herbeleef oude tijden

Maak kennis met belastingen uit vervlogen tijden en achterhaal waar men vroeger zoal belasting over betaalde: van middeleeuwse tolheffing en accijnzen op bijvoorbeeld zout en brood, de 18e-eeuwse belasting op waaiers tot de vooroorlogse rijwielbelasting, met het fietsplaatje als bewijs van betaling. En de zilverbelasting die tot 1953 heeft bestaan en geïnd werd door de Waarborg.

Onderzoek smokkelwaar

Het museum toont een wereld waarin heel wat wordt af gesmokkeld. Ging het vroeger nog om boter en tabakswaren, de huidige smokkelzaken gaan veel verder dan dat. De meest vreemde smokkelobjecten en -verhalen brengen het werk van de Douane tot leven.

Ga naar het theater

Belastingen zijn nauw verbonden met de geschiedenis van Nederland. Bezoek het Tiende Penning Theater en ontdek welke rol belastingen speelden in de ‘Tachtigjarige Oorlog. Een voorstelling met Willem van Oranje, de Geuzen en de hertog van Alva in de hoofdrol.

Ga op kunstroute

Met toelichtende vouwfolder in de hand voert deze route u langs tien op belasting geïnspireerde kunstwerken, van het tolhuis aan de Merwede van Jan Goyen, langs Israëls en Rembrandt tot het moderne kinetische kunstwerk van Reuben Margolin.

Geef je mening

Een beeld gevormd over belastingen van vroeger en nu? Belastingen vanuit alle perspectieven bekeken, vertel dan wat je ervan vindt en inspireer andere bezoekers.

Meet en weet

Ontdek hoe accijnzen vroeger werden gemeten, gewogen en berekend. Douanebeambten gebruikten bijvoorbeeld een speciale peilstok om de hoeveelheid wijn in een vat te meten en zo de hoogte van de wijnaccijns te kunnen bepalen.

Neem plaats aan de Europa-Tafel

Op zaal bij “Europa (z)onder controle” kun je een voorstelling krijgen van hoe ons land eruit zou zien als er geen EU was. Ontdek de rol en betekenis van Europa, door het spel te spelen. Laat verdragen, vrije handel en euro verdwijnen, verleg grenzen en bekijk de effecten.

Achterhaal waar het geld blijft

Onder het multimediale uitgavenplafond, ziet u welke voorzieningen uit uw belastinggeld betaald worden. De tijdlijn belicht de besteding door de eeuwen heen. En de nieuwste cijfers uit de Miljoenennota zijn elk jaar vanaf Prinsjesdag in het museum te vinden.