Nieuwe tentoonstelling: Toegevoegde Waarde. Belastingen in moderne kunst
gepubliceerd: 6 oktober 2016
Toegevoegde Waarde – Belastingen in moderne kunst 9 oktober t/m 19 februari 2017
Wat doen de wereldberoemde popster Madonna en een anonieme smokkelaar samen in één tentoonstelling? De een staat levensgroot op het schilderij ENC5V van Bertus Weeda en de ander staat model voor het schilderij De Smokkelaar van Kees Verweij. Beide maken deel uit van de tentoonstelling Toegevoegde Waarde – Belastingen in moderne kunst die vanaf 9 oktober te zien is in het Belasting & Douane Museum.
Belastingen in moderne kunst De tentoonstelling toont hoogtepunten uit de collectie moderne kunst die het museum in zijn 80-jarige bestaan heeft verzameld. Schilderijen, prenten, foto’s, beelden en installaties laten zien hoe beeldend kunstenaars zich hebben laten inspireren door ‘belastingen’ en ‘douane’. Soms zijn de Belastingdienst of de belastingambtenaar bron van hun inspiratie of frustratie, soms is het werkterrein van de Douane waarop de kunstenaar reageert.
Blauwe envelop, grenzen en smokkel Voor het eerst toont het Belasting & Douane Museum twee schilderijen van de Rotterdamse schilder Joop van Meel (Worsteling door belastingpapier) en de Haarlemse schilder Kees Verweij (De Smokkelaar). Ook werken van Caspar Berger (Body of State), Reuben Margolin (Balance) en Marita Beukers maken deel uit van deze unieke expositie, evenals poëzie van Nachoem Wijnberg en Jules Deelder. Het fotoproject Landen Grenzen Luchten van Tim Hielkema brengt in 52 zwart-wit foto’s de Nederlandse grens van vlak vóór de opheffing van de Europese binnengrenzen in 1992 in beeld; een bijzonder tijdsdocument uit het recente verleden toen de landsgrenzen nog onder permanent douanetoezicht stonden. Ook de op mensensmokkel geïnspireerde video-installatie Border van Hans Op de Beeck uit 2001 heeft nog niets van zijn actualiteit verloren.
Toegevoegde Waarde Bij de kunstwerken in deze tentoonstelling worden vooral de fiscale verwijzingen van de objecten uitgelicht. Behalve de artistieke waarde van de werken zijn het ook de achterliggende, soms verborgen verhalen die het museum als waardevolle aanwinsten in de collectie ziet: de Toegevoegde Waarde.
Dat kunstenaars zich laten inspireren door fiscale thema’s is overigens van alle tijden. Al eeuwenlang worden belastingheffers en –betalers op verschillende manieren in beeld gebracht. Zo zijn in de vaste opstelling van het Belasting & Douane Museum werken van o.m. Rembrandt, Jan van Goyen en Isaac Israëls te zien.