Rotterdam, Potje los?

Lesprogramma over belastingen en begroten

Dit lesprogramma over begroten en de stad Rotterdam is voor leerlingen van groep 5/6 en 7/8 en sluit aan bij- Oriëntatie op jezelf en de wereld + Mens en samenleving.  “Rotterdam, Potje los” is ontwikkeld in samenwerking met Ikin010.

Lesduur:    90 min
Wanneer:  Beschikbaar maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 14.30
Kosten:      € 5,- per leerling. Voor groepen kleiner dan 16 leerlingen hanteren wij een starttarief van € 80,-

Opzet van het programma:

Dagelijks maken uw leerlingen gebruik van voorzieningen waar de overheid voor zorgt of aan meebetaalt. De overheid financiert deze uitgaven voor een groot deel door de inkomsten uit belastingen. Uw leerlingen betalen daar ook aan mee.

Tijdens Rotterdam, Potje Los? gaan uw leerlingen ontdekken met welke inkomsten en uitgaven een grote stad zoals Rotterdam te maken krijgt. Vervolgens geven ze een advies waaraan het geld het beste uitgegeven kan worden. Een lesprogramma dat goed aansluit bij de o.a. de gemeenteraadsverkiezingen of Week van het geld.

Het programma bestaat uit twee onderdelen. Voor elk onderdeel krijgen de leerlingen ongeveer 40 min de tijd, waarna gewisseld wordt.

De helft van de klas start in ons educatielokaal. Daar ligt een grote plattegrond van de gemeente Rotterdam klaar waarop een aantal iconen van de stad staan afgebeeld… Maar wat heeft dit met belasting te maken? Samen met onze museumdocent wordt de kaart verder aangevuld met gemeentelijke uitgaven, mede mogelijk gemaakt door gemeentelijk belastinggeld. Maar welke uitgave verdient de meeste aandacht? De leerlingen geven hun eigen kijk op de uitgaves van de gemeente.

Ondertussen is de andere helft van de klas in het museum aan het speuren met een speciaal werkblad naar antwoorden. Allerlei verschillende opdrachten die de leerlingen meer uitleg en kennis geven over het begrip belastingen.