Podium PO€N

Het Platform over economie en geld in Nederland

Verrijk je kennis met Podium PO€N

Een talk over pubers en poen, masterclasses voor experts in de financiële sector, interactieve sessies met studenten, een filmavond (met een financieel tintje): het is een greep uit het toekomstige aanbod van Podium PO€N. De bijeenkomsten voor verschillende doelgroepen zijn gratis te bezoeken, dus meld je aan als er een interessant event voor jou op de planning staat. De deuren staan open voor iedereen. Naast het inhoudelijke deel is er ruimte om na te praten, nieuwe mensen te ontmoeten en het museum te bezoeken.

Met de lancering van Podium PO€N biedt het Belasting & Douane Museum een ontmoetingsplek waar iedereen geïnspireerd en geïnformeerd kan raken over omgaan met geld, financiën en economie. De plek waar kennis wordt gedeeld en discussies op gang worden gebracht over geldzaken en financiële bewustwording.

Mogen wij u iets vragen?

Wij vragen uw input om een zo interessant mogelijk programma-aanbod samen te kunnen stellen voor alle doelgroepen. Klik de doelgroep aan waar u/jij toe behoort en vul de enquête in. Alvast bedankt voor de bijdrage aan een mooi aanbod in 2022.

Programma

Reserveren voor een bijeenkomst? Mail naar reserveringen@bdmuseum.org o.v.v. Podium Poen. Vermeld in de mail voor welke bijeenkomst je wilt aanmelden, onder welke naam en met hoeveel personen je komt. Voor toegang tot het programma is een coronatoegangsbewijs noodzakelijk, vergeet het bewijs en legitimatie niet mee te nemen.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Podium PO€N

Filmvertoning “Er is genoeg”

Nagesprek met Miranda, een van de hoofdpersonen uit de documentaire

Zodra we onze deuren weer mogen openen zetten we de eerder geplande filmvertoning weer op de agenda  

De film Er is genoeg gaat over verborgen armoede en schaamte, maar ook over eigen kracht en trots van mensen die in armoede leven. De hoofdpersonen die documentairemaker Pim Giel van Stichting Happymotion volgt, zijn inspiratiebronnen voor lotgenoten en iedereen die in zijn werk te maken heeft met armoede. Op 4 oktober 2021 ging de documentaire Er Is Genoeg in première tijdens het Rotterdamse congres Arm in Arm tegen Armoede. Voor Er is Genoeg zijn gedurende 2,5 jaar vijf mensen gevolgd die in armoede leven. De vijf hoofdpersonen hebben allemaal hun eigen verhaal. Ze verkeren in lastige situaties, maar vinden ook oplossingen tegen armoede en schaamte en zijn zo een inspiratiebron voor lotgenoten en hulpverleners. Dit is ook het doel van filmmaker Pim Giel: ondanks de ellende, toch positieve voorbeelden laten zien.

Na afloop van de filmvertoning is een nagesprek met Miranda, alleenstaande moeder met vier kinderen, die jarenlang vocht voor schuldhulp en verzoop in de bureaucratie en regels. Voedselhulp durfde zij niet te zoeken. Totdat enkele personen haar begonnen te helpen en zij kleine stapjes naar waardigheid en trots kon zetten. Van niks durven naar volle zalen toespreken en coach worden.

Reeds geweest

De eerste bijeenkomsten hebben in oktober 2021 plaatsgevonden.

Podium PO€N

Donderdag 21 oktober: Willem Hooft – Geen golf te hoog

professioneel kitesurfer- motiverend spreker – oprichter Willem Hooft Foundation

Na een ernstig motorongeluk, in 2016, kreeg Willem in het ziekenhuis te horen dat hij nooit meer zou kunnen lopen. Hij leefde nog en was vastbesloten volledig voor deze tweede kans te gaan.  Willem heeft de bezoekers meegenomen in een persoonlijk verhaal vol inspiratie over de grote veranderingen in zijn leven. Hoe hij met een crowdfunding – actie zijn droom wist te realiseren en met de oprichting van de Willem Hooft Foundation anderen helpt. Willem motiveerde aan de hand van thema’s als ‘de kracht van hulp vragen’, ’tegenslag ombuigen naar succes’ en bovenal: “Kijk naar wat er wél kan en denk in kansen. Stop nooit met dromen, want als je echt iets wilt is er veel mogelijk.”

 

Podium PO€N

Dinsdag 19 oktober: Stella de Swart – Schulden & Armoede

Spreker en inspirator, auteur van het boek “Armoede krijg je gratis”

“Pluk de dag, ook al heb je minder geld.” Dat is het motto van Stella de Swart die haar waargebeurde verhaal deelde,  het taboe over armoede en schulden doorbrekend. Met een arts als vader en een verpleegkundige als moeder weet ze als geen ander hoe het is om financieel onafhankelijk te zijn. Ze leidt jarenlang een gelukkig en financieel bevoorrecht leven geleid, heeft een mooi huis, twee geweldige kinderen en een succesvolle carrière. Helaas verandert alles als ze haar baan verliest en ook haar relatie eindigt. Door een samenloop van omstandigheden komt ze in grote financiële problemen en weet ze ook hoe het is om in armoede te leven en schulden te hebben.

Podium PO€N

Zondag 17 oktober: Deveney Undetiwan – Jongeren & geld

Peer educator MoneyWays, projectmedewerker bij Diversion

De aftrap werd verricht door Deveney, die door zelf fouten te maken als jonge tiener heeft, langzaamaan geleerd heeft hoe ze voor zichzelf een financieel stabiel leven kan creëren en behouden. Deveney staat als peer educator voor de klas om tieners financieel bewust en redzaam te maken. Dat is hard nodig: financiële skills worden thuis vaak niet aangeleerd en praten over geldproblemen blijft een taboe. Deveney nam ons mee in haar persoonlijke ervaringen met geld en vertelde ook over haar ervaringen uit het klaslokaal: het financiële gedrag van jongeren, de issues waar ze tegenaanlopen en wat volgens haar belangrijk is om schulden onder jongeren te voorkomen.