Ragnar Dienske (35)

Docent, onderzoeker

 

Overvloed en schaarste

Deze klassiek zwart lederen portemonnee heb ik al 15 jaar in mijn bezit. Gekocht bij de V&D, waar ik ook mijn eerste portemonnee voorafgaand aan deze heb aangeschaft. De eerste portemonnee was een bruine langwerpige rib portemonnee, die ik op 20-jarige leeftijd niet meer vond passen bij mijn toen, in mijn ogen, volwassen leeftijd. Het was tijd voor een chiquere versie en ik koos voor dit model. Met een lange studietijd achter de rug, van MBO, via HBO naar WO, stages in het buitenland en bijbaantjes richting het echte werkende leven heeft deze portemonnee tijden van overvloed en schaarste gekend. In mijn studententijd kwam het geregeld voor dat ik echt geen geld meer had. Dan at ik dagen achtereen rijst met boter en suiker.

Bewaarplek

Bijna altijd vol met bonnetjes en zegeltjes, maar niet altijd gevuld met geld. Eén keer in de 3 jaar haal ik de bonnetjes eruit, waarbij ik inzicht krijg in waar ik mijn geld aan besteed; boodschappen, kampeeraccessoires, spullen voor in mijn huis, kleding en hier en daar een borrel in de Ari. Zegeltjes laten met deze driejaarlijkse schoonmaak dan ook hun gezicht weer zien, ik spaar ze graag, maar vergeet ze altijd weer in te leveren. Vele pannensets, plastic bakjes en messenblokken ben ik hierdoor misgelopen.

Tips zijn welkom

Vanuit de bonnetjes (maar ook vanuit mijn bankrekening) weet ik dat mijn uitgave patroon fluctueert, niet per se corresponderend met mijn inkomsten. Ik heb een gat in mijn hand. Heb vaak het idee dat ik het geld heb en geef het dan uit, ook al heb ik het niet. Als ik niet meer kan pinnen dan neem ik contanten op met mijn creditcard. Het is een ongezond uitgave patroon wat voortkomt uit er niet over na willen denken. Hoewel ik een gat in de hand heb verkeer ik gelukkig niet in een onveilige situatie. Ik heb de zekerheid van een baan die genoeg inkomsten genereert om altijd wel een weg te vinden en niet diep in schulden weg te zakken. Maar hoe ik beter met mijn geld om kan gaan, op deze inmiddels echt volwassen leeftijd heb ik daar nog steeds moeite mee. Tips zijn meer dan welkom.