Willem Hooft (30)

Professioneel kitesurfer, motiverend spreker, oprichter Willem Hooft Foundation

Eind 2016 heb ik een ernstig motorongeluk gehad en deze portemonnee is min of meer getuige geweest van grote veranderingen in mijn leven, ook in financiële zin, hoe ik mijn geld verdiende en hoe ik dat nu doe. Ik ben door de omstandigheden van een vaste baan bij een groot bedrijf overgestapt naar een eigen bedrijf, met grotere risico’s, meer pieken en dalen maar ook meer vrijheid. De meerwaarde hiervan is onbetaalbaar gebleken. 

Het motorongeluk, mijn droom en de moed om hulp te vragen

In het ziekenhuis kreeg ik te horen dat ik nooit meer zou kunnen lopen. Ik leefde nog en was vastbesloten volledig voor deze tweede kans te gaan. Een intensieve revalidatieperiode volgde. Ik kon dan niet meer lopen, maar ik kon wel leren vliegen. Voor het ongeluk was windsurfen mijn grootste passie en was ik beginnend kitesurfer. Een jaar na het ongeluk ben ik een crowdfunding-actie gestart om geld bij elkaar te krijgen voor een aangepaste zit-kite en mijn grootste droom te realiseren: kitesurfen op de golven voor de kust van Zuid-Afrika. De steun die ik kreeg van zoveel mensen, was overweldigend.

Door de hulpvraag werd mijn droom door vele andere mensen gedragen

De crowdfunding-actie was de start van het hele avontuur. Ik moest echt een enorme drempel over, om deze actie te starten, hulp te vragen, daar had ik moeite mee. Waarom zouden mensen mijn droom willen helpen realiseren, wie ben ik …. Binnen vijf dagen had ik meer dan de benodigde  10.000 euro bij elkaar. Het bleek mij dat als je om hulp vraagt, je veel meer krijgt…. Ik kreeg bedankjes van mensen voor het mogen helpen, het mogen bijdragen, het mogen delen in de vreugde. Door die hulpvraag werd het ineens niet meer alleen mijn droom, maar ook van de mensen die hebben bijgedragen aan het realiseren ervan.  

Mijn eerste lezing was vlak voordat ik naar Zuid-Afrika afreisde

Gespannen, onervaren voor een groot publiek heb ik mijn verhaal gedaan, met als rode draad hoe om te gaan met veranderingen en hoe  tegenlag om te buigen naar succes. Dat gaat iedereen aan. Ik heb sindsdien voor uiteenlopende groepen mensen gesproken, ook over de kracht van hulp vragen. De lezingen vormen een groot deel van mijn inkomsten en ik haal er voldoening uit op mijn beurt mensen te kunnen helpen.

Terugslag na Zuid-Afrika

Terug uit Zuid – Afrika moest ik nog een operatie ondergaan, waarna ik 6 weken niets kon, alleen liggen. Ik was van een held ineens weer die gehandicapte jongen, volledig afhankelijk van de hulp mijn vriendin. Het was een depressieve situatie en tijd, waarbij me voor de tweede keer duidelijk werd dat hulp vragen een groot goed is. Na een open en eerlijk bericht op facebook te hebben geplaatst dat het niet zo goed met me ging, hebben vrienden me letterlijk door deze periode heen geholpen en mijn vriendin kunnen ontlasten in de zorg voor mij.

Oprichting van de Willem Hooft Foundation 

Het was in die tijd dat ik van gehandicapte mensen over de hele wereld vragen kreeg over waar ze een aangepast kiteboard konden kopen en waar ze les konden krijgen. Het antwoord dat ik moest geven was teleurstellend, er was maar 1 school, in Italië, waar dit kon en de 5000 euro die een aangepaste zit-kite kostte, was voor veel mensen geen haalbare zaak. Ik kreeg een nieuw droom: hoe gaaf zou het zijn om deze sport toegankelijk te maken voor gehandicapten mensen.

Toen ik mijn 2e sponsor contract kreeg, was dat het moment om iets terug te geven, iets voor anderen te doen. Ik heb een stichting opgericht, met als doel dat er wereldwijd lesgegeven wordt, dat er competities komen en als hoogste ambitie er een Paralympische sport van te maken. In 2020 hebben we de eerste sportdagen georganiseerd in Nederland en België om gehandicapte mensen te leren zittend te wakeboarden (dat is de eerste stap richting kitesurfen). Inmiddels zijn er al 8 dergelijke sportdagen geweest. Zelf geef ik deze zomer een demo ronde bij de Red Bull Magaloop Challenge waarmee ik het sit-kitesurfen promoot.

Geen golf te hoog

In september komt mijn boek uit “Geen golf te hoog”, waarin mijn hele verhaal te lezen is, met als rode draad: hoe om te gaan met tegenslagen, doe het niet alleen en durf om hulp te vragen. Kijk naar wat er wél kan en denk in kansen. Stop nooit met dromen, want als je echt iets wilt is er veel mogelijk. Het boek is reeds te pre-orderen via de website www.willemhooft.com.

Willem Hooft