Saskia Soekhoe-Datadin (40)

Senior communicatieadviseur bij Wijzer in geldzaken

Een verkeerde beslissing, levensgebeurtenis of gewoonweg simpel pech kan ervoor zorgen dat je van de één op de andere dag met geldzorgen te maken krijgt. Daarom is het belangrijk om van jongs af aan te leren omgaan met geld en een buffer achter de hand te hebben. Nu denk je misschien: ‘dit overkomt mij niet’. Dat dacht ik ook, maar inmiddels weet ik helaas beter. Ik ben door schade en schande wijs geworden in geldzaken en gebruik die ervaring nu in mijn werk.

Van financieel fit naar financieel kwetsbaar

Mijn jeugd was alles behalve onbezorgd, maar in financiële zin kwam ik niks tekort. We gingen in de loop der jaren van een tweekamerwoning naar een rijtjeshuis. Ik kreeg zakgeld en kleedgeld wanneer ik erom vroeg. We gingen jaarlijks in het buitenland op vakantie en mijn studies aan de hogeschool en de universiteit werden betaald. Ik trouwde, had een voorspoedige loopbaan bij de Rijksoverheid en reisde veel met mijn man. Het leven was goed, maar nam een onverwachte wending toen ik erachter kwam dat ik financieel was misbruikt en buiten mijn weten om in geldproblemen zat. Dit gebeurde door een verkeerde beslissing in het verleden, uit blindelings vertrouwen. Er brak een periode van grote geldzorgen aan. Ik ging van iemand die in de bloei van haar leven financieel fit was naar iemand met een dubbelleven: financieel fit naar buiten toe, maar ondertussen financieel kwetsbaar. Deze persoonlijke ervaring vormt mijn motivatie om geldzorgen bespreekbaar te maken en financieel kwetsbaren te helpen. Hiervoor zet ik inclusieve communicatie in.

Het helpt mij om betekenis aan dingen te geven

Ik heb veel portemonnees in allerlei kleuren en formaten. Ik weet niet meer precies welke portemonnee ik in mijn periode van financiële kwetsbaarheid gebruikte, maar ik vind deze het meest treffend voor mijn levenshouding en mijn relatie met geld: het straalt vrolijkheid, optimisme en hoop uit. Ik geef graag betekenis aan dingen en het kan geen toeval zijn dat ik een portemonnee heb met een illustratie dat mij doet denken aan een vredesduif. Ik kocht deze portemonnee tijdens een van mijn Amerika reizen. Er is veel ruimte voor zowel pasjes als contant geld, pasfoto’s van naasten, bonnen en andere handige papiersels. Aan de oude inhoud te zien, gebruikte ik het graag zowel op reis als in het dagelijks leven. Er zaten nog bonnen in van een vakantie in Fuerteventura. Ook vond ik een stofstaaltje van gordijnen en drie toepasselijke fortune cookie quotes:

  • Enjoy what you have. Hope for what you want;
  • A partner can help you in your efforts ahead;
  • The best times of your life have not yet been lived.
Sporen van financiële kwetsbaarheid

Inmiddels is de financiële storm in mijn leven al enige tijd uitgewoed en ervaar ik financiële vrede. Ik weet hoe het is om van veel en weinig te kunnen leven. Ik spaar graag en ervaar de vrijheid om te kunnen doen en kopen wat ik wil. Desondanks ben ik een sale shopper en korting zoeker. Waarom een dief van je eigen portemonnee zijn? Ik geef het meeste geld uit aan leuke dingen doen (etentjes, uitjes, reisjes) en bekijk een paar keer per week mijn banksaldo terwijl ik weet dat ik genoeg geld heb. Die periode van financiële kwetsbaarheid blijft voor altijd deel van je uitmaken.

Praat over je geldzorgen

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen wel iemand met geldzorgen kent. Het is vaak vanaf de buitenkant niet te zien. Ik was naar buiten toe altijd vrolijk, leek zorgeloos en iemand die het goed voor elkaar had. Maar ondertussen stond ik met geldzorgen op en ging ermee naar bed. Stress zorgde voor een beperkt doen vermogen. Zie dan maar eens de weg naar financiële fitheid weer te vinden. Ik had geluk met mijn vaste inkomen, opleidingsniveau en naasten op wie ik kon terugvallen. Maar er zijn zoveel mensen die dat niet hebben, zoals 2,5 miljoen laaggeletterden voor wie beperkte basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen hand in hand gaan met een laag inkomen en de weg naar hulp niet kunnen vinden in de digitale wereld. Als het leven tegenzit, verdient iedereen een helpende hand. Maar durf daar maar eens naar te vragen. Ik deel mijn verhaal nu ook met de gedachte: “wat zullen anderen ervan vinden?” Maar ik doe het toch, omdat ik vind dat open en eerlijk praten over geld verbindt en levensveranderend kan zijn. Jezelf realiseren dat iedereen op enig moment in zijn leven te maken kan krijgen met geldzorgen relativeert. Er is veel hulp beschikbaar als je er maar om durft te vragen. Weet dat ook jij je geldzaken op een dag weer op orde kunt hebben. Zoals ik nu.

Saskia Soekhoe-Datadin