Prinsjesdag

Zonder koffertje geen Prinsjesdag

 

Iedere derde dinsdag van september gaat de minister van Financiën met het koffertje naar de Tweede Kamer om de rijksbegroting en Miljoenennota voor het komende jaar aan te bieden. In het museum zijn de initiatiefnemer van de koffertjes-traditie en het allereerste Derde dinsdag in september koffertje te zien.

De koffertjes traditie

Het was minister Piet Lieftinck die in 1946 de eerste naoorlogse begroting op Prinsjesdag in stijl wilde presenteren. Hij heeft een van zijn ambtenaren op pad gestuurd om een koffertje te kopen. Het werd een eenvoudig bruinleren koffer, omgerekend voor € 1,70 aangeschaft bij leerhandel ‘Van de Broek’ op de laan van Meerdervoort in Den-Haag. Het opschrift ‘Derde dinsdag in september’ is er in eerste instantie met letters van goud papier op aangebracht. Een paar jaar later is de tekst er met goudverf op ‘geschilderd’, omdat de letters loslieten. Toen in 1964 is het huidige Prinsjesdag-koffertje in gebruik is genomen, verhuisde het koffertje van Lieftinck naar het museum.

Het huishoudboekje van Nederland in een koffer

Het Prinsjesdag-koffertje staat symbool voor waar het die dag om gaat: de inkomsten en uitgaven van Nederland.  In het museum komen oud en nieuw samen. Naast inzicht  in de geschiedenis van de overheidsfinanciën, zijn ook ieder jaar de nieuwste cijfers te vinden. Kortom in het museum is te achterhalen waar het belastinggeld aan besteed wordt, nu en door de eeuwen heen.

Minister Dijsselbloem heeft in 2015, het jaar dat Nederland zich heeft ontworsteld aan de crisis, de rijksbegroting voor 2016 met het koffertje van Lieftinck aangeboden. “Het koffertje van Lieftinck bood sinds 1946 onderdak aan een groot aantal Miljoenennota’s en was getuige van de wederopbouw. Het werd het symbool van verstandig begroten, maar ook van vernieuwde voorspoed. Ik vind het daarom een passend eerbetoon het originele koffertje van Lieftinck uit het museum te halen en de Miljoenennota hierin aan de Tweede Kamer aan te bieden.” Na Prinsjesdag heeft minister Dijsselbloem het koffertje teruggebracht naar het museum, dit was de openingshandeling van de kleine expo Prinsjesdag, het koffertje en de Miljoenennota destijds.