Bizarre Belastingen

De 20 meest bizarre belastingen aller tijden

Van 15 december 2018 – t/m – 17 maart 2019

 

Urine, geslacht, schoorstenen, vensters, suiker, pruiken, dienstboden, dagbladen en vrijgezellen……Je kunt het zo gek niet bedenken of er is belasting over geheven. Dit lijken bizarre heffingen, maar geplaatst in de tijd waarin ze zijn ingevoerd, zijn ze veel minder vreemd dan ze op het eerste gezicht doen vermoeden.

 

In de tentoonstelling Bizarre Belastingen steken we de 20 meest bijzondere belastingen uit vervlogen tijden in een modern jasje. Ontdek in dit kleurrijke rariteitenkabinet welke belastingen best bizar zijn geweest of juist slim bedacht om tot een eerlijke belastingheffing te komen. Oordeel zelf!

 Een tipje van de sluier

Het zijn alle 20 mooie voorbeelden van belastingen die vroeger zijn geheven om op eenvoudige wijze inkomsten te verkrijgen. Neem de belasting op ramen en deuren, dat lijkt bizar, maar eind 18e, begin 19e eeuw was dat een handige manier om de grootte en waarde van een huis vast te stellen, en dus van iemands bezit. Hoe meer ramen, hoe hoger de af te dragen belasting. Logisch toch! En de belasting op haarsteden uit 1600 is ook minder bizar als je bedenkt dat in die tijd het hebben van een “verwarming” in huis een luxe was. Mensen die zich dat konden veroorloven konden best een beetje meer belasting dragen.