Bizarre Belastingen

De 20 meest bizarre belastingen aller tijden

Van 15 december 2018 – t/m – 19 mei 2019

   

Urine, geslacht, schoorstenen, vensters, suiker, pruiken, dienstboden, dagbladen en vrijgezellen……Je kunt het zo gek niet bedenken of er is belasting over geheven. Dit lijken bizarre heffingen, maar geplaatst in de tijd waarin ze zijn ingevoerd, zijn ze veel minder vreemd dan ze op het eerste gezicht doen vermoeden.

In de tentoonstelling Bizarre Belastingen hadden we de 20 meest bijzondere belastingen uit vervlogen tijden in een modern jasje gestoken. In dit kleurrijke rariteitenkabinet kon je ontdekken welke belastingen best bizar zijn geweest of juist slim bedacht om tot een eerlijke belastingheffing te komen.

Het waren alle twintig, mooie voorbeelden van belastingen die vroeger zijn geheven om op eenvoudige wijze inkomsten te verkrijgen of om gedrag te beïnvloeden, zoals de belasting op ramen en deuren. Dat lijkt bizar, maar eind 18e, begin 19e eeuw was dat een handige manier om de grootte en waarde van een huis vast te stellen, en dus van iemands bezit. Hoe meer ramen, hoe hoger de af te dragen belasting. Logisch toch! De  haardstedenbelasting uit 1600, ook wel schoorsteengeld genoemd,  is ook minder bizar als je bedenkt dat het hebben van een “verwarming” in huis  toen een luxe was.

Achter elke bizarre belasting zat een verhaal over de tijd waarin ze zijn ingevoerd en de redenen waarmee. Deze tentoonstelling was een ware ontdekkingstocht langs bijzondere heffingen, ook buiten Nederland, zoals de baardbelasting van Tsaar Peter de Grote en de urinebelasting van Keizer Vespasianus.

Een belasting heffen op………..Dat is pas bizar!  Benieuwd naar wat bezoekers hier  hebben ingevuld? Bekijk het nieuwsbericht !