FIOD-Fraudebestrijding

Voorlopig uitgesteld i.v.m. beperkte toegang tot de ruimte, om 1,5 meter afstand te kunnen houden.

FIOD-Fraudebestrijding is een tentoonstelling en escaperoom in één. Stap in de schoenen van een FIOD-rechercheur en ga zelf op zoek naar keiharde bewijzen van financiële fraude. Je betreedt de FIOD campus via de centrale hal met expo ‘75 jaar FIOD’. In vijf verschillende kamers zijn fraudecases opgezet, waar codes gekraakt moeten worden met opsporingsmethoden waar de FIOD zelf ook mee werkt. Ga op zoek naar cybercrime op het Darkweb, observeer en rechercheer mee in het DigiLab, spoor witwaspraktijken en corruptie op of doorzoek een woning.

75 jaar Fiscale Inlichtingen en OpsporingsDienst

In de centrale hal en de gangen naar de opsporingskamers, zijn werk en organisatie van de FIOD uitgelicht, in beeld, tekst en met objecten (o.a. opsporingsmiddelen). Vijfenzeventig jaar geleden begon de FIOD met slechts drie afdelingen én in totaal zes medewerkers, één secretaresse, een geleende typemachine en twee dienstauto’s, als landelijke opsporingsdienst van onjuiste belastingaangiften. Inmiddels is de FIOD uitgegroeid tot een organisatie die zich specifiek richt op het opsporen en bestrijden van fiscale en financiële fraude.

Opsporen nu

De FIOD is bekend van de invallen die in het nieuws worden gebracht. Voordat de FIOD overgaat tot een inval, is er uitvoerig onderzoek verricht door de financiële en cyber- rechercheurs. Samen verzamelen zij alle puzzelstukjes om financiële fraude te bestrijden. En dat is wat je als bezoeker gaat zien en doen in deze tentoonstelling.