FIOD-Fraudebestrijding

5 juni 2021 - 31 oktober 2021

FIOD-Fraudebestrijding is een tentoonstelling en escaperoom in één. Stap in de schoenen van een FIOD-rechercheur en ga zelf aan de slag. Je betreedt de FIOD campus via de centrale hal met expo ‘75 jaar FIOD’. In vijf verschillende kamers zijn fraudecases opgezet, waar codes gekraakt moeten worden met opsporingsmethoden waar de FIOD zelf ook mee werkt. Ga op zoek naar cybercrime op het Darkweb, observeer en rechercheer mee in het DigiLab, spoor witwaspraktijken en corruptie op of doorzoek een woning.

EXCLUSIEF  BEZOEK  

De toegang tot FIOD Fraudebestrijding is beperkt tot 6 volwassenen of 2 huishoudens, om zeker te zijn van een plek op de expo reserveer een tijdvak online, bij het kopen van tickets voor uw museumbezoek.

75 jaar Fiscale Inlichtingen en OpsporingsDienst

In de centrale hal en de gangen naar de opsporingskamers, zijn werk en organisatie van de FIOD uitgelicht, in beeld, tekst en met objecten (o.a. opsporingsmiddelen). In 2020 was het vijfenzeventig jaar geleden dat de FIOD begon, als landelijke opsporingsdienst van onjuiste belastingaangiften. Met slechts drie afdelingen én in totaal zes medewerkers, één secretaresse, een geleende typemachine en twee dienstauto’s. Inmiddels is de FIOD uitgegroeid tot een organisatie die zich specifiek richt op het opsporen en bestrijden van fiscale en financiële fraude.

Opsporen nu

De FIOD is bekend van de invallen die in het nieuws worden gebracht. Voordat de FIOD overgaat tot een inval, is er uitvoerig onderzoek verricht door de financiële en cyber- rechercheurs. Samen verzamelen zij alle puzzelstukjes om financiële fraude te bestrijden. En dat is wat je als bezoeker gaat zien en doen in deze tentoonstelling.

Expo en escaperoom

De tentoonstelling is af. Het wachten is op groen licht, het moment dat de deuren van het museum weer open mogen. Hier een blik vanuit de entree, waar je binnen kunt vallen bij de FIOD. Met de verschillende kamers waar cases moeten worden opgelost, heeft de expo een setting van een escaperoom, maar zonder dat je opgesloten wordt. Exclusief met 6 volwassenen tegelijk te bezoeken of 2 gezinnen (kinderen 12+).

Online Masterclasses

Het museum organiseert samen met de FIOD ook vier online masterclasses. Op 20 mei de eerste ‘Vanwaar de FIOD?’ Op 24 juni een masterclass over trendwatching: ‘Volgt criminaliteit de mode?’ Op 23 september staat btw fraude centraal: ‘Kun je per ongeluk in een btw-carrousel terecht komen?’ En op 14 oktober een masterclass vol valkuilen en best practices: ’Welke uitdagingen brengt publiek-privaat samenwerken met zich mee?’ Kijk bij de data in de Agenda voor aanmelding.