FIOD-Fraudebestrijding

5 juni 2021 - 02 oktober 2022

De expo ‘FIOD-Fraudebestrijding’ heeft de setting van een escaperoom. Zonder dat je echt opgesloten wordt, moet je in vijf kamers onder tijdsdruk fraudecases oplossen. Je betreedt de FIOD campus via de centrale hal waar ‘75 jaar FIOD’ wordt uitgelicht. Vanuit de hal zijn de kamers te betreden, waar je aan de slag kunt, codes moet kraken. met opsporingsmethoden waar de FIOD zelf ook mee werkt. Ga op zoek naar cybercrime op het Darkweb, observeer en rechercheer mee in het DigiLab, spoor witwaspraktijken en corruptie op of doorzoek een woning.

Reporters van FunX hebben de escaperoom bezocht. Luister hier naar wat zij ervan vonden.

75 jaar Fiscale Inlichtingen en OpsporingsDienst

In de centrale hal en de gangen naar de opsporingskamers, zijn werk en organisatie van de FIOD uitgelicht, in beeld, tekst en met objecten (o.a. opsporingsmiddelen). In 2020 was het vijfenzeventig jaar geleden dat de FIOD begon, als landelijke opsporingsdienst van onjuiste belastingaangiften. Met slechts drie afdelingen én in totaal zes medewerkers, één secretaresse, een geleende typemachine en twee dienstauto’s. Inmiddels is de FIOD uitgegroeid tot een organisatie die zich specifiek richt op het opsporen en bestrijden van fiscale en financiële fraude.

Opsporen nu

De FIOD is bekend van de invallen die in het nieuws worden gebracht. Voordat de FIOD overgaat tot een inval, is er uitvoerig onderzoek verricht door de financiële en cyber- rechercheurs. Samen verzamelen zij alle puzzelstukjes om financiële fraude te bestrijden. En dat is wat je als bezoeker gaat zien en doen in deze tentoonstelling.

Expo en escaperoom

Ben jij goed in het combineren van informatie? Alert genoeg om alle aanwijzingen te vinden? Stap dan in de schoenen van een FIOD rechercheur en los de cases op. Er wordt zelfs een beroep gedaan op je reukvermogen om in de illegale sigarettenfabriek de herkomst van de tabak te achterhalen. Qua onderwerp hanteren we een adviesleeftijd van 12+, maar het speur- en puzzelwerk is voor kinderen van 10 goed te doen en misschien hebben sommige volwassenen hun hulp en denkwijze wel hard nodig…….

Online Masterclasses

Het museum heeft samen met de FIOD ook vier online masterclasses georganiseerd. Op 20 mei was de eerste: ‘Vanwaar de FIOD?’ Op 24 juni een masterclass over trendwatching: ‘Volgt criminaliteit de mode?’ Op 23 september stond btw fraude centraal: ‘Kun je per ongeluk in een btw-carrousel terecht komen?’ En op 14 oktober was een masterclass vol valkuilen en best practices: ’Welke uitdagingen brengt publiek-privaat samenwerken met zich mee?’

Podcast

Samen met Jan Molenaar, rechercheur bij de FIOD nemen we je mee door de tentoonstelling FIOD-Fraudebestrijding. Aan de hand van een aantal objecten deelt hij een drietal FIOD onderzoeken waar hij zelf bij betrokken was. Luister naar zijn verhalen over het opsporen van een kunstvervalser, een verdachte in illegale handel van valse merkhorloges en een smokkelaar van Stradivarius violen.