Foto-expositie: Alle kleuren blauw

Buitenlandse belastingbetalers in beeld

 

Vanaf zondag 27 november is in het Belasting & Douane Museum een nieuwe expositie te zien: Alle kleuren blauw.

Deze fotoreportage laat zien hoe belastingen worden ervaren door mensen voor wie ‘de blauwe envelop’ een kennismaking is met een ander land dan waar ze vandaan komen. Journalist Prya Bisambhar en fotograaf Marco Kleijn portretteerden in Rotterdam twaalf belastingbetalers uit verschillende delen van de wereld, elk met hun verhaal. In Alle kleuren blauw brengen ze in beeld hoe de belastingenvelop ontvangen wordt door mensen uit Suriname, Griekenland, Finland, Verenigde Staten, Spanje, Noorwegen, Kaapverdië, Polen, Turkije, Eritrea, Iran en China.

Iedereen die in Nederland woont of werkt, ontvangt jaarlijks post van de Belastingdienst: de blauwe envelop. Deze staat symbool voor belasting betalen, een terugkerend ritueel waar we op een bepaalde manier aan gewend raken. Zolang we weten waarom we het doen, en waaraan het wordt uitgegeven, valt het minder zwaar om bij te dragen. Maar het blijft een verplichting, een belasting. Hoe is dat voor nieuwkomers in ons land die voor het eerst de blauwe envelop in de brievenbus vinden? Hoe was hun kennismaking met de Nederlandse belastingen en hoe ervaren ze belasting betalen in ons land?

Het Belasting & Douane Museum was benieuwd naar deze verhalen en vroeg journalist Prya Bisambhar om in Rotterdam op zoek te gaan naar belastingbetalers uit andere landen. Samen met fotograaf Marco Kleijn brengt ze twaalf mensen in beeld; sommigen wonen al vele tientallen jaren in Nederland, anderen veel korter. Ze vertellen in Alle kleuren blauw elk hun eigen verhaal, over hoe zij in Nederland kwamen en hoe zij de blauwe envelop ervaren die ze als particulier of als ondernemer ontvangen.

De expositie Alle kleuren blauw is te zien van 27 november 2016 t/m 3 juni 2017