Landen Grenzen Luchten

Foto-expositie van Tim Hielkema van het Nederlands grensgebied (1989-1990)

Augustus – oktober 2018

In de foto-expositie “Landen Grenzen Luchten” was de keuze van de fotograaf tentoongesteld. Het ging om foto’s die eerder door het museum zijn aangekocht en tentoongesteld, in 1992 en 2016. En de resterende ingelijste foto’s die Tim Hielkema in 2018 aan het museum heeft overgedragen.

Rotterdams fotograaf Tim Hielkema heeft kort voor het wegvallen van de binnengrenzen in Europa de hele grens van Nederland aan land- en zeezijde vastgelegd. Hij bezocht in een half jaar tijd alle grensovergangen met Duitsland en België en doorkruiste de landschappen tussen de grensposten, van Nieuw Statenzijl in Groningen, via het uiterste zuiden van de provincie Limburg tot aan de kust van het natuurgebied Het Zwin in Zeeland.

   

Zijn project ’Landen Grenzen Luchten’ heeft geresulteerd in een bijzondere serie zwart-wit foto’s waarbij de specifieke atmosfeer van het grensgebied tot uiting komt. Met medewerking van douaneambtenaren werden ook de werkplekken en werkomgeving aan de grens gefotografeerd. Enkele jaren later behoorden deze grensposten tot het verleden, na de totstandkoming van de Europese unie en interne markt in 1992. Dit maakt de serie tot een uniek tijddocument van  werkomgeving en terrein van de Nederlandse Douane.

  

Alle foto’s zijn afgedrukt op barietpapier.