Vacature museumdocent

Werken bij het Belasting & Douane Museum

Vacature museumdocent/workshopbegeleider Belasting & Douane Museum (Oproepbasis)

Geef je graag les en wil je je verdiepen in materie zoals: wat een reiziger mee terug naar Nederland mag nemen? Of uitleggen wat belastingen zijn en wie bepaalt wat hiermee gebeurt? En wil je met scholieren praten over financiële fitheid en samen met hen werken aan hun money skills?

Dan zoeken we jou als museumdocent!

Wie zijn wij?

Wij zijn het Belasting & Douane Museum: een eigentijds museum rond een thema van historisch en maatschappelijk belang. Met onze collectie, tentoonstellingen en lesprogramma’s laten wij bezoekers ervaren hoe belastingen al eeuwenlang een leefbare samenleving ondersteunen en hoe de Douane deze samenleving beschermt.

Jaarlijks verzorgen wij honderden museumlessen, workshops en rondleidingen voor o.a. schoolgroepen (van PO tot WO) en individuele bezoekers. Bij ons wanen leerlingen zichzelf douaniers en sporen zij smokkelaars op met verschillende casussen. Zij vormen een eigen ministerraad en bepalen met hun klasgenoten hoe de Miljoenennota er volgens hen uit hoort te zien. En zij spelen games in GeldLab, waar ze leren omgaan met geld: hoe dealen zij met verleidingen en risico’s, zonder dat volwassenen vertellen wat ze moeten doen.

Breng jij ons erfgoed tot leven voor een groot publiek? En wil jij je samen met ons inzetten om ons lesaanbod aan nog meer leerlingen en studenten over te brengen?

Wat is de functie?

Als museumdocent bij het Belasting & Douane Museum ben jij de verbindende schakel tussen onze collectie en de maatschappij. Jij weet leerlingen en studenten te boeien en te inspireren om met ons mee te denken over het belang van belastingen en douane. Dat hoef je natuurlijk niet alleen te doen: wij zorgen voor de inhoud, die jij vervolgens op een enthousiaste manier vertaalt naar de groep die voor je staat. Mocht je toevallig veel weten op het vlak van fiscale geschiedenis, dan is dat mooi meegenomen, maar voor ons is het belangrijkste dat een museumdocent comfortabel en kundig voor diverse schoolgroepen staat. Kennis over onze collectie en ons erfgoed doe je gaandeweg op.

Benieuwd naar welke lessen het museum aanbiedt? Kijk dan op: www.bdmuseum.nl/onderwijs

Naar wie zijn we opzoek?

• Iemand met een onderwijskundige achtergrond of aantoonbaar educatieve ervaring. Een opdracht uitleggen aan een groep leerlingen of deze begeleiden in activiteiten is geen probleem.
  • Creativiteit is een pre! In de schoolvakanties/weekenden organiseren we knutselworkshops met verschillende materialen onder begeleiding van een museumdocent.
  • Om met kinderen te werken, moet je in het bezit zijn van een VOG.
  • Iemand die het liefst woonachtig is in de regio van Rotterdam, aangezien wij geen vergoeding kunnen aanbieden voor het (openbaar) vervoer.

Wat bieden wij?

• Een vergoeding voor iedere museumles startend vanaf €57,-.
  • Eén keer per drie maanden een (betaalde) intervisie met het docententeam. De perfecte gelegenheid om mee te denken over de lopende of nieuwe lesprogramma’s, vakantie- en weekendactiviteiten. Dit zijn ook de momenten om tips en tricks uit te wisselen met je lesgevende museumcollega’s.
  • Een inwerkperiode waarin je alle lesprogramma’s bij onze ervaren en deskundige museumdocenten meekijkt. Wij voorzien je van alle informatie en kijken naar wat jij nodig hebt om zelf de lessen te geven. Voor deze ‘meeloop’-lessen ontvang je een gepaste vergoeding.
  • Eén keer per jaar een evaluatiegesprek waarin we onze samenwerking bespreken en evalueren, om elkaar te blijven ondersteunen en te helpen door ontwikkelen.

Wil je solliciteren?

Natuurlijk vinden wij het belangrijk om jouw cv in te zien, maar we hebben evenveel belangstelling voor jouw motivatie. In plaats van een reguliere motivatiebrief met cv willen we je daarom vragen om antwoord te geven op de volgende vragen:

1. Wat vind je van het Belasting & Douane Museum?
  2. Kun je een voorbeeld geven over hoe jij werkt als (museum)docent? Hoe ga jij bijvoorbeeld om met een groep leerlingen die je max. 2 uur ziet en iets moet bijbrengen in een museumles?

Stuur je antwoorden en cv voor  9 februari naar: educatie@bdmuseum.org. Zet duidelijk in je onderwerpregel Vacature Museumdocent. De gesprekken zullen plaatsvinden op 27 februari.

Mocht je vragen hebben over deze vacature, neem dan contact op met één van onze educatoren. Je kunt vragen mailen naar educatie@bdmuseum.org of bellen met Hanneke Hoogendijk: 06-18601587.

NB. Als je ter voorbereiding op je sollicitatie het museum wil bezoeken, dan bieden we je gratis entree daarvoor aan. Laat ons via e-mail weten wanneer je komt.