Maikel Kleinjan (39)

Kunstenaar en mede eigenaar van AAAFRESH123

De beige SIL portemonnee heb ik al sinds ik 7 of 8 jaar ben. Het mooie is, dat mijn broer en ik heel veel dezelfde dingen hadden, zoals toen mode was in de jaren 90: zelfde kleding, zelfde pet en schoenen, en natuurlijk ook portemonnee, iets wat voor mij minder handig was. Maar omdat mijn broer niet echt van het sparen was, herkende ik mijn portemonnee aan de dikte ervan. In die van mij zaten nog best wat muntjes, die van mijn broer was meer aan de platte kant!

Zakgeld in peseta’s

Onze enige bron van geld was toen ons wekelijkse zakgeld dat we van pa en ma kregen. Het ging om 2.000 peseta’s, heel wat voor die tijd en leeftijd. Het kwam neer op 20 zakjes snoep. Dat was voor mij de waarde van het geld, alle waarden uitgedrukt in hoeveelheid snoep. Ik ben in Spanje opgegroeid, vandaar dat ik peseta’s kreeg en geen guldens. Guldens had ik ook soms in mijn eerste portemonnee, dat was toen ik op bezoek kwam naar Nederland in de zomer.

Met mijn nieuwe portemonnee op wereldreis

Deze heerlijke (donkerbruine) portemonnee heb ik van mijn Spaanse opa gekregen toen ik ongeveer 18 was. God weet wat ik daar allemaal niet in heb gestopt, als je bedenkt dat ik die tot mijn 25 gebruikt hebt… Hij is ook mee geweest op wereldreis. Toen ik 23 was, na het afronden van mijn film en fotografie studies in Valencia, heb ik een jaar rondgevlogen, en van alle soorten valuta’s in en uit mijn portemonnee zien vliegen: euro’s, peso’s, dollars, sol’s … totdat ik in 2009 in Nederland ben beland. Het idee was om 3 weken te blijven, iets wat een beetje uit de hand is gelopen. 12 jaar later ben ik nog in steeds in de havenstad te vinden.

In Rotterdam een nieuw bestaan opgebouwd

De reden waarom ik in Lage landen ben gebleven, werd met de dag duidelijker. Ik kon het goed vinden met mijn familie, nieuwe vrienden en vooral met de Art-scene die hier te vinden was. Mijn oom en tante hebben mij met open armen ontvangen, en ik ben gelijk aan de slag gegaan om te helpen met hun prachtige AAA Gallery aan de Voorhaven (Delfshaven). Daar heb ik grotendeels mijn eerste jaren in Nederland doorgebracht, veel mensen ontmoet, en mijn passie voor schilderen en tekenen ontwikkeld.

Als kunstenaar ook nieuw leven in mijn portemonnee geblazen

Na een tijdje heb ik mijn eerste kunstwerk verkocht en wat aandacht als kunstenaar mogen ontvangen. Toen begon ik alle kansen hier te zien, en ook dat mijn portemonnee opnieuw iets gevulder, dikker werd. Tegenwoordig run ik met Hans Kleinjan en Roderik Faasen het ‘collective’ AAAFRESH123. Samen hebben we een gallery, atelier en restaurant – GaleriAAA – aan de Zaagmolenkade opgebouwd.

In de loop der tijd heeft mijn portemonnee wat aandacht verloren, aangezien alles met mijn telefoon betaald en geregeld kan worden. Vandaar dat je mijn ouwe geliefde portemonnee in deze mooie expositie kan vinden.

Maikel Kleinjan