Stephany Rafaël (27)

Werkzoekende, deelneemster Het Rotterdam Project 2018

Ik had geen geld en ook geen portemonnee, vandaar de lege pot. Ik heb schulden opgedaan en wist vroeger niet hoe ik met geld moest omgaan.

De schuldhulpverlening bij de Kredietbank:

In het begin dacht ik: ooh drie jaar, maar het gaat heel snel voorbij, want het is een soort proces. Ik heb een budgetbeheerder die mijn rekeningen betaalt en een schuldhulpverlener die mijn schulden regelt. Het enige wat ik in het begin moest doen was, dat als ik een brief thuis kreeg, moest ik dat opsturen per mail, en dan betalen zij bijvoorbeeld de rekening voor mij. Verder was het enige wat ik hoefde te doen: mijn mobiele abonnement betalen, mijn inboedelverzekering elke maand betalen en uitvaartverzekering En dat is tot nu goed gegaan. Omdat ik mijn laatste jaar zit en nog een aantal dingen wou leren, werd ik bij ‘Gers met geld’ aangemeld.

Bij ‘Gers met geld’ krijg ik de basis die ik nodig heb:

Voor ik mijn financiën mag overnemen, volg ik daar een traject waar ik leer goed met post en geld om te gaan. Soms krijg je bijvoorbeeld een brief en er staat iets en je begrijpt het niet altijd en dan denk je oké ik zet het aan de kant, terwijl je dat gelijk moet oppakken. Daarin werd ik begeleid, mijn prioriteiten stellen, ook in waar ik mijn geld aan besteed, wat hoeft niet, hoe moet ik sparen. Dus die basis wat ik nodig heb krijg ik bij ‘Gers met geld’, om straks onafhankelijk te zijn, en mijn eigen rekeningen te betalen. Ik leer bijvoorbeeld een overzicht te maken van mijn inkomsten- en uitgaven en goed te kijken naar waar ik mijn geld aan uit geef. Is het noodzakelijk om soms bijvoorbeeld thuisbezorgd eten in plaats van thuis koken. Door prioriteiten te stellen daarin heb je meer mogelijkheid om te kunnen sparen.

Mijn advies is op tijd om hulp vragen

Ik dacht vroeger oh ik heb een brief, een probleem, ik laat het wel staan, het komt wel en dat is fout. Je kan er beter over praten met iemand en een oplossing voor zoeken.

Bovenstaande informatie komt uit (voice)berichten van Stephany, waarin zij ons meer vertelde over het proces van de schuldhulpverlening, met praktische voorbeelden.

Stephany Rafaël