Barbera Keukens (44)
Ontwerper
Dit portemonneetje, met Eifeltoren er op, heb ik in 2015 cadeau gekregen van mijn man Jean-Paul, door hem gekocht op een night-market in Taiwan, waar hij op zakereis was. Ik heb onlangs een nieuwe gekocht, toen dit portemonnee-project voorbij kwam en omdat deze ook wel toe was aan vervanging, het ritsje was kapot. Toch 6 jaar lang uitgehouden, niet slecht voor een product made in Taiwan. De nieuwe is net zo’n fijn en handzaam exemplaar, makkelijk om mee te nemen en met ook nog steeds een vakje voor cash-, muntgeld. Zo’n pasjeshouder alleen kan je verder niks in kwijt en ik bewaar naast mijn pasjes en contant geld ook altijd bonnetjes en nog wat zaken in mijn portemonnee, zoals een anti allergie pilletje (hooikoorts). In mijn oude portemonnee had ik ook lang pasfoto’s van mijn kinderen, Thijmen en Julie. Ook bewaarde ik er een geheugenkaartje in van mijn mobiel, met foto’s erop. Tijdens treinreizen schoonde ik de inhoud en dan vooral de bonnetjes vaak op.
Deze portemonnee is getuige van mijn overstap van een vaste baan naar een eigen bedrijf
In de 6 jaar dat ik deze portemonnee gebruikt heb, is er veel gebeurd. Ik werkte als verpakkingsontwerper bij Unilever, voor Knorr, Hellmann’s etc. Toen het bedrijf ging verhuizen naar Wageningen en tegelijkertijd een reorganisatie doorvoerde, heb ik dat moment aangegrepen om eruit te stappen met een vetrekregeling. Ik ben voor mezelf begonnen, de financiële zekerheid ingeruild voor zelfstandigheid. Op maandag in de week van de eerste lockdown in maart 2020, ben ik naar de Kamer van Koophandel gegaan om mijn bedrijf “Creative Matters” in te schrijven – Ik faciliteer brainstormsessies voor verpakkingsontwikkeling en innovaties -. Op dat moment had ik nog geen idee dat de wereld stil zou komen te staan.
Eigen bedrijf in Coronatijd
Het was geen ideale tijd voor de start van een eigen bedrijf, maar ik had in het begin nog een uitkering (startersregeling). Tegen de tijd dat de startersregeling afliep, had ik ondanks de corona-crisis toch een aantal opdrachten, waardoor er weer geld in mijn portemonnee kwam. Ik ben van een vast bedrag per maand naar een zeer wisselend inkomen gegaan, maar het gaat nu helemaal de goede kant op. Er staan een aantal offertes uit en er lopen opdrachten. Ik heb vooral via LinkedIn opdrachten binnen gehaald. Het netwerken vond ik het begin moeilijk, maar het werkt.
Het voordeel van je eigen tijd kunnen indelen
Ondanks dat de periode waarin mijn eigen bedrijf startte niet ideaal was, de inkomsten in het begin laag waren, was het super fijn dat ik mijn eigen tijd kon indelen. Een bijkomend voordeel in de Coronatijd: ik had alle tijd voor mijn twee kinderen en het thuisonderwijs dat zij nodig hadden tijdens de twee lockdowns. Tijdens de eerste lockdown had ik echt alle tijd voor hen en tijdens de tweede had ik al wel een aantal grote opdrachten, maar kon ik mijn werk en zorg voor hen toch goed regelen, het kwam heel mooi uit dat ik geen vaste baan had.
Er kwam minder geld binnen, maar er ging ook minder uit
Door de Coronacrisis kwam er minder geld binnen, maar er ging ook veel minder uit. Niet uiteten, niet naar een café of voorstelling, geen dure uitstapjes met de kinderen… In plaats van naar een pretpark te gaan, maakten we uitstapjes in de buurt, gingen vlierbloesem plukken en thuis limonade van maken. We hebben heel veel gefietst en gepicknickt, aan de Statensingel bijvoorbeeld. Die uitstapjes in de buurt houden we erin.
