Atie Karels-Bloetjes (82)

Gepensioneerd – voormalig eigenaresse Reisbureau Noordzee

Deze portemonnee is bijzonder omdat hij het een en ander heeft meegemaakt. Maar het is niet de enige portemonnee die ik heb gehad. Er zijn hem vele voor- en nagegaan. Toch heb ik deze altijd bewaard.

Zakkenrollers

In 1969 liep ik over het Damrak via de hoofdingang van de Bijenkorf naar de balie van de Bijouterie afdeling. Ik was het grote warenhuis ingelopen op zoek naar een nieuw horlogebandje. Ik vond een geschikt model en wilde deze afrekenen bij de dame aan de balie. Ik droeg destijds een lederen schoudertas met een klep aan de voorzijde. De tas hing langs mijn lichaam. Ik opende de klep om mijn portemonnee te pakken. Op dat moment, in een ongekend vluchtige beweging, stak een man die achter mij stond zijn hand in mijn tas. Hij graaide mijn portemonnee uit mijn tas en holde weg. Ik schrok, keek achterom en merkte dat mijn portemonnee weg was. Ik bewoog me terug naar de dame achter de balie en zei: “mijn portemonnee, mijn portemonnee wordt net gestolen!” De dame achter de balie keek me beduusd aan en zei fel “Maar u maakt hem!”. Ik voelde me totaal onbegrepen en droop af.

Het was de manager van de Bijenkorf die mij vertelde dat ik ondertussen al de zoveelste was deze week. Het waren blijkbaar ervaren zakkenrollers die hier te werk gingen. Ik liet mijn gegevens achter en ging teleurgesteld naar huis. Een week later ging de telefoon over. Het was de manager van de Bijenkorf met het nieuws dat mijn portemonnee terecht was. Hij lag zonder enige inhoud onder een vitrine en was gevonden door het personeel. Mijn man is zo lief geweest hem voor mij op te halen in Amsterdam.

Dit overkomt mij niet meer

Deze ‘gestolen’ portemonnee heeft mij veel geleerd. Sindsdien draag ik mijn tas bijvoorbeeld altijd aan de voorzijde. Zodat ik zicht heb op de opening en iemand niet ongemerkt iets uit mijn tas kan halen. Maar het voorval heeft er voornamelijk toe geleid dat ik mijn portemonnee nooit meer in mijn tas draag. Ik draag hem op mijn lijf en zorg dat niemand erbij kan. Behalve geld bevat mijn portemonnee namelijk veel zaken van waarde. Ik bewaar mijn belangrijkste telefoonnummers en belangrijke notities ook in mijn portemonnee. Maar een zakkenroller is het natuurlijk te doen om het geld. Sinds we kunnen pinnen, zijn transacties een stuk veiliger geworden!

Ik zou de jongere generatie mee willen geven om je portemonnee altijd goed op te bergen en je bewust te zijn van de omgeving. Het was een ontzettend naar gevoel om bestolen te worden maar het heeft mij alerter en zorgvuldiger gemaakt.

Atie Karels-Bloetjes