Martha van Delft (92)

‘Moeder overste’ van in totaal dertien kinderen, klein- en achterkleinkinderen

 

De oude rode knip

Deze kleine beurs kwam bij de verhuizing naar boven, ergens achterin een keukenla. Hij is oud echt oud, uit de tijd dat we eigenlijk nog alles met contant geld betaalden en de gulden er nog was. Ik denk dat hij minstens 40 jaar oud. Mijn dochter vertelde dat ze tegenwoordig precies zo nog te koop zijn en ‘Granny’-portemonnee heten, dus dat klopt wel.

Je had veel klein geld in die tijd, zelfs nog centen en de dubbeltjes waren heel klein. Briefjes konden er in opgevouwen worden en je stak hem zo in je jaszak, handig klein voor dagelijks gebruik. Ik weet niet tot hoe lang ik hem gebruikt heb en wanneer precies ik een grotere portefeuille heb gekocht of gekregen, waar je meer in kwijt kon, naast contant geld ook pasjes.

Liefst nog steeds contant geld in de knip

Ik heb altijd nog graag contant geld in mijn portemonnee. Ondanks dat ik uiteraard een bankpasje heb, haalde ik in de tijd dat ik zelf nog het hele huishouden runde en de boodschappen deed, mijn huishoudgeld wekelijks in contant geld van de bank.

Muntgeld opzij leggen als spaarpotje

Ik ben altijd goed uitgekomen met het huishoudgeld, waarmee mijn portemonnee gevuld werd. Kon zelfs een beetje sparen. Dat deed ik vroeger door contant geld apart te leggen, ook uit praktische overwegingen, omdat veel muntgeld in je portemonnee hem te zwaar maakt. Eerst bewaarde ik dat in dit kleine portemonneetje, later had ik een pot.

Winkeltje spelen

Inmiddels is dit rode beursje leeg. Het brengt mooie herinneringen naar boven, vooral ook aan de tijd dat de kleinkinderen en achterkleinkinderen dit portemonneetje hebben gebruikt bij het winkeltje spelen. De achterkleinkinderen hebben nog geen eigen portemonnee in gebruik, maar wel een spaarpot. De een spaart om het sparen, de ander voor een gewenst stuk speelgoed.

 

Martha van Delft