Clarissa Slingerland (43)

Ondernemer, eigenaresse PR bureau “Miss Publicity”

Deze portemonnee heb ik gekocht in Zuid Afrika op een bijzondere reis in 2013, toen ik op zakenreis was met een aantal journalisten voor Amarula, een persprogramma had georganiseerd ter promotie van deze African cream likeur. De eerste 4 dagen was het werken en daarna heb ik met mijn vriend, die voor het eerst mee was, een aantal hotspots bezocht. De portemonnee kostte voor die tijd best veel geld, maar ik vond hem zo mooi en voelde ook goed. Deze portemonnee is me dierbaar, heeft zo’n 6 jaar van mijn bedrijf en leven meegemaakt. Er zat nog in: mijn visitekaartjes, een sportpas en mijn PADI, duikbrevet op Bali gehaald.

Tijdens studie al aan het werk

Ik ben geboren in Sassenheim en heb in Haarlem HBO Commerciële Econome gedaan en daarna Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Mijn eerste stage opdracht voor The Box Fashion was het opzetten van een communicatie netwerk voor vrije publiciteit – ligt aan de basis van mijn latere eigen bedrijf. Door mijn vooropleiding aan de HBO had ik bij mijn studie bedrijfskunde veel vrijstellingen en tijd. Ik heb altijd veel energie gehad en een mentaliteit van altijd wat willen doen, daarom werkte ik tijdens mijn studie al voor bepaalde bedrijven en had ik ook een bijbaan in de horeca, bij de Tuin aan de Kralingse plas. Ik deed dat niet alleen voor het geld, maar ook om te socialiseren in Rotterdam, een netwerk op te bouwen en vooral omdat ik het leuk vond.

Start, doel en groei eigen bedrijf

Op 1 mei 2003 ben ik afgestuurd en 2 dagen later fietste ik naar de Kamer van Koophandel, waar ik mijn bedrijf heb gestart met als omschrijving: bedrijven helpen om een eigen communicatienetwerk op te zetten t.b.v. free publicity. Direct daarna ben ik drie maanden naar Ibiza gegaan, de naam van mijn bedrijf verzonnen “- Miss Publicity” – daar weer meer mensen ontmoet en als freelancer met laptop aan de slag voor klanten in Nederland, bijvoorbeeld een zonnebril bedrijf.

Ik had één doel: een succes maken van het bedrijf, wat voor mijn klanten betekende: geen geld uitgeven aan advertenties maar relevant zijn voor redacteuren. Na 2 à 3 jaar kon ik de krenten uit de pap kiezen, maar heb gekozen voor groei en uitbreiding. Je wilt groeien in goed betalende maar vooral leuke klanten en een bureau waar mensen graag bij willen werken, een bureau dat zich onderscheidt in creatieve invulling van het werk. Eerst uitgebreid met 5 mensen en later ook nog een ander bedrijf overgenomen.

Netwerken, hoe werkt het?

Een mooi voorbeeld is mijn werk voor evenementen organisatie “Verse Geesten” Rond 2005  organiseerden zij feesten o.a. in Las Palmas in Rotterdam. Voor die feesten nodigde  ik bijvoorbeeld de redacteur van Play Boy uit die destijds schreef over ‘de leukste feesten van het land’. Ik heb hem de hele avond rond geleid, met als gevolg, een mooie publicatie over Verse Geesten in die rubriek. En zo zijn er meer voorbeelden te noemen, waaronder het succes van ‘de Chivas -vrijdagmiddag borrel’ waarmee ik het whisky merk weer een hip imago gaf of het wijnmerk Jacob’s Creek waarvoor ik werkte en via een bezoek met journalisten aan Australië de storytelling voor het merk in Nederland op gang kreeg.

Mijn bedrijf en huidige situatie

Nu 18 jaar later ben ik nog steeds met even groot plezier aan het werk, samen met de 10 medewerkers die mijn bedrijf inmiddels heeft. Heb onlangs ook 2 nieuwe klanten in financiële wereld , crypto currency! Dit is nieuw voor mij en weer een nieuwe leuke  uitdaging om ook daar een communicatie campagne voor op te zetten.

Ik woon in een sprookjeshuis aan de Schie met man, dochter, hond, pony en kippen.

Belang van financiële zelfstandigheid

Vanuit huis heb ik het belang van financiële zelfstandigheid sterk meegekregen. We hadden het goed, maar het was absoluut niet vanzelfsprekend dat ik zomaar alles kreeg. Die manier van omgaan met geld en zelfstandig je eigen brood verdienen, dat wil ook graag meegeven aan mijn kind.

 

 

Clarissa Slingerland