Anne Kleinjan (28)

Ecoloog

Ik ben van de generatie die met plastic en digitaal geld is opgegroeid. Zelfs mijn eerste spaarpot, de Pennymaat, moest met een pasje worden geopend. Geld kwam uit de muur en het besef dat je daarvoor wel eerst zelf geld moest verdienen, op de bank moest hebben, kwam op een moment dat ik ongeveer 7 jaar was. Mijn moeder heeft me dat toen duidelijk gemaakt, toen er voor een gewenste aankoop van mij even geen geld was. Het kwam dus niet zomaar uit de muur …..

Inmiddels heb ik niet eens een pasje meer nodig, maar kan ik met mijn mobiel betalen. Mijn geld is digitaal en mijn studieschuld ook, maar dat maakt hem niet minder echt!

Mijn portemonnee

Deze kleurrijke portemonnee verraadt mijn passie voor de natuur, die al vanaf ik mij kan herinneren, heb. De portemonnee heb ik nooit gebruikt maar gekregen vanwege de afbeeldingen erop van bloemen, pony, konijn tot vlinder en vogel. Een mooi exemplaar.

Ik had een ander klein compact portemonneetje waar alleen pasjes in konden en die portemonnee is met mij mee geweest op reis naar Zuid-Afrika, naar de Drakensberg om precies te zijn. Daar heb ik onderzoek gedaan naar het effect van klimaatverandering op graslandschappen voor de afstudeer scriptie van mijn master Sustainable Development. Deze portemonnee ben ik kwijt geraakt, dus daarom lever ik mijn oude in.

Omgaan met geld

Heel eerlijk gezegd heb ik het goed omgaan met geld pas vooral tijdens mijn studie geleerd. Zakgeld kregen wij, mijn zussen en ik, vroeger heel onregelmatig en ook geen apart kleedgeld. We kregen wat we nodig hadden, én als het kon, en echt niet zo maar alles wat we wilden. We hebben een “rijke” jeugd gehad in vele opzichten, meer dan in financiële zin.

Studeren en werken

Na het afronden van mijn middelbare school, ben ik eerst op reis gegaan naar Australië en Zuidoost Azië, gedurende 5 maanden. Voor die reis heb ik een half jaar in de horeca gewerkt om geld daarvoor bij elkaar te sparen. Ik ben gaan in 2013 Biologie gaan studeren in Utrecht, en woonde in eerste instantie nog thuis. De basisbeurs was daardoor laag, wel had ik natuurlijk gratis studenten ov. Toen ik op kamers ging ben ik een studielening aangegaan. Wel heb ik altijd een bijbaan in de horeca gehad, om de schuld niet onnodig hoog te laten oplopen. Ook na het afronden van mijn studie in 2019 heb ik nog een tijdje in de horeca gewerkt.

Gelukkig had ik al snel een bijbaan gevonden in mijn interesse gebied, waar ik onderzoek deed naar vleermuizen, gierzwaluwen en rugstreeppadden. Via het programma Fair Future Generators van Milieudefensie heb ik aanvullende trainingen gevolgd en als vrijwilliger een project gedaan bij Greenpeace. In 2020, midden in de Corona crisis, ben ik via Skyscrapers aangenomen bij de RUD Utrecht, waar ik nu naast toezichthoudend werk op het gebied van de Waterwet ook werk als adviseur Ecologie. Zomer 2021 treed ik bij de Regionale Uitvoeringsdienst van de provincie Utrecht in vaste dienst in deze dubbelrol!

Volgend jaar begin ik met het aflossen van mijn studieschuld. Ook al ben ik hier nog wel even zoet mee, ben ik wel blij dat deze mogelijkheid er is en er genoeg tijd is om het rond te krijgen.

Anne Kleinjan