Willem van der Deijl (31)

Assistent Professor bedrijfsethiek Tilburg Universiteit

De portemonnee en de student

Toen ik net ging studeren had ik deze portemonnee. Ik woonde in een erg gezellig groot studentenhuis in een oude bejaardenflat, en iedereen had een eigen slaapkamer, badkamer en keukentje. Ik was druk met studeren, nieuwe mensen leren kennen en ik woonde voor het eerst op mezelf. Op een woensdagmiddag na de colleges wilde ik naar de supermarkt, maar ik kon mijn portemonnee nergens vinden. Ik zocht overal in mijn kamer, en bij alle vrienden waar ik die dagen ervoor was geweest, maar hij was nergens. Zonder portemonnee kan je geen boodschappen doen, en zonder boodschappen wordt het leven toch lastig. Ik kon wel een avondje eten bij mijn nieuwe vrienden, maar het is toch niet leuk om lang op je vrienden te teren, vooral niet omdat ik ze allemaal nog niet zo lang kende.

Benarde situatie

Ik belde mijn vader, en die vertelde me netjes wat ik allemaal moet doen: je passen blokkeren, en nieuwe passen aanvragen. De portemonnee kon namelijk gestolen zijn. Fijn natuurlijk dat er geen geld gestolen kan worden van een geblokkeerde pas, maar het duurt wel een poosje voordat de bank je een nieuwe passen stuurt. In de tussentijd maakte mijn vader wat geld over naar mijn vriendin, die ik toen ook nog maar net kende. Ik vond dat allemaal best ongemakkelijk: doordat ik slordig omging met mijn portemonnee, moesten zij me helpen. Gelukkig vonden ze het allemaal geen probleem, en kwam ik de week door voordat ik mijn nieuwe bankpassen kreeg en weer boodschappen kon doen. Ik kocht een nieuwe portemonnee, en behalve wat verloren fotootjes, had mijn nieuwe portemonnee weer alles wat mijn oude ook had.

Verrast

Weer een week later was het bijna tijd om te vertrekken voor een lange vakantie bij mijn ouders. Ik ruimde mijn kamer flink op. Dit betekende voor mij dat ik alle afwas in het afdruiprek voor het eerst in weken weer eens helemaal in de kast zette. En, wat lag er onder alle afwas: mijn verloren portemonnee! Ik durfde het bijna niet te vertellen aan mijn vader en vrienden. De les die ik hiervan leerde: zorg dat je altijd een vaste plek hebt voor je belangrijke spullen.

‘PST’

Sinds dit voorval heb ik altijd drie dingen in mijn broekzak: mijn portemonnee, sleutels, en telefoon (afgekort “PST…”). Sindsdien heb ik mijn portemonnee nooit meer verloren. Wel heb ik een goede bestemming bedacht voor mijn oude portemonnee, aangezien ik er nu twee had: als ik op reis ga neem ik één portemonnee mee met alle betaalpassen, die bewaar ik in mijn koffer. Ik neem ook een portemonnee mee om echt mee te betalen, maar daar stop ik maar één betaalpas in. Op die manier voorkom ik dat ik ooit weer mijn vader moet bellen om mij financieel te redden. Ten slotte nog een goede tip, vooral voor mensen die net op zichzelf wonen: laat je afwas (zelfs als is het schoon) niet te lang staan!

Willem van der Deijl