Belasting & Douane Museum sluit aan bij het netwerk van de Canon van Nederland
gepubliceerd: 20 september 2022
Het Belasting & Douane Museum treedt op 20 september toe tot het netwerk van de Canon van Nederland. In dit netwerk werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Drie stukken uit de collectie zijn opgenomen als sleutelstuk en vertellen een verhaal bij de vensters De Grondwet, Max Havelaar en Europa.
Geselecteerde sleutelstukken
Koffertje van Lieftinck
Het eerste sleutelstuk is het koffertje van Lieftinck. Elke jaar op Prinsjesdag, zo ook vandaag, gaat de minister van Financiën met een speciaal koffertje naar de Tweede Kamer om de rijksbegroting aan te bieden. Deze traditie begint op Prinsjesdag in 1946 als minister Lieftinck de eerste naoorlogse begroting presenteert in dit koffertje.
Beeld Indonesische belastingambtenaar
Het beeld van de Indonesische belastingambtenaar is het tweede sleutelstuk. Voor de uitvoering van het cultuurstelsel in Nederlands-Indië maakt de Nederlandse kolonisator voor de uitvoering van het beleid gebruik van lokale ambtenaren. De kleding van de afgebeelde Indische ambtenaar toont zijn tussenpositie binnen het koloniale systeem.
Nachtmantel Douaniers
De schapenzakken en mantels die worden gebruikt voor de botersmokkel vormen het derde sleutelstuk. Ze vertellen het verhaal van de botersmokkel in de jaren vijftig die op de grens van Nederland en België plaatsvindt. Het gezamenlijke landbouwbeleid van de Europese Economische Gemeenschap uit 1963 maakt hier een einde aan.
Bekijk hier de sleutelstukken van het Belasting & Douane Museum.
Over de Canon van Nederland
Met de Canon van Nederland sta je oog in oog met de geschiedenis van Nederland. De Canon neemt je in vijftig vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die samen het verhaal van Nederland vertellen. Van Karel de Grote tot Marga Klompé, van de hunebedden tot Europa en van Trijntje tot de Leeuwinnen. Met de Canon als uitgangspunt slaan musea en gedenkplekken door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Samen vormen zij het netwerk van de Canon van Nederland, ofwel het Canonnetwerk. Zij presenteren iconische sleutelstukken van de Canon in de eigen context en trekken op in gezamenlijke programmering en campagnes. Deze landelijke samenwerking is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is. De landelijke samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
