Maand van de Geschiedenis

Oktober is de Maand van de geschiedenis. Het grootste historische evenement van Nederland. Een maand bij uitstek voor een bezoek aan ons museum, waar de geschiedenis van Nederland aan de hand van belastingen wordt verteld. Het thema van dit jaar “Opstand” is rijk vertegenwoordigd in de vaste presentatie, want opstand tegen belastingen is van alle tijden.

 

Bezoek het Tiende Penning Theater en speel het Opstandspel  

Binnen ons vaste thema “Oproer en protest” krijgt u een beeld van de vele accijnsoproeren die er in Middeleeuws Nederland hebben plaatsgevonden. En in het Tiende penning theater leert u alles over dé Opstand, het grootste belastingoproer uit de Nederlandse geschiedenis. Tijdens de voorstelling, met Willem van Oranje, de Geuzen en de Hertog van Alva in de hoofdrol, ontdekt u welke rol belastingen speelden in de ‘Tachtigjarige Oorlog’.

Elk weekend in oktober kunt u uw kennis testen over de Tachtigjarige oorlog en de Hertog van Alva door het Opstandspel te spelen.

Spraakmakende spot

Opstand, oproer en protest tegen belastingen is van alle tijden. Waar het vroeger met geweld gepaard ging, gebeurt dat nu hooguit met gemopper of spot. Fiscale spot is tijdens de Maand van de Geschiedenis te bewonderen in een mini-expo met 10 spotprenten van Ruben L. Oppenheimer.