Rotterdamse meester tijdelijk in ons museum

Vanaf 9 januari 2023 is het schilderij ‘Veemarkt’ van Cornelis Saftleven (1659) tijdelijk in het Belasting & Douane Museum te bewonderen. We hebben dit unieke 17e-eeuwse schilderij, dat én Rotterdam laat zien én van een Rotterdamse schilder is, in bruikleen gekregen van Museum Rotterdam. Op het schilderij zijn verschillende taferelen op een drukbezochte veemarkt te zien, op de achtergrond de ruïne van kasteel van Honingen in Kralingen. Kleding en hoofddeksels van de bonte menigte verkopers en kopers laten de invloeden uit andere landen en culturen zien in de opkomende wereldstad, waar Saftleven opgroeide.

Cornelis Saftleven, Veemarkt, 1659 / Collectie Museum Rotterdam
(Foto: Margareta Svensson)

Schilderij vol verhalen

Als kijker word je met talloze details en invalshoeken in de vele verhalen van het schilderij getrokken. Ook een fiscaal verhaal is er te zien: de scene op de voorgrond waarbij een accijnsambtenaar, de man met rode jas, een koe op meet. Naast zijn been is nog een stuk van een schofthoogtemeter te zien. In die tijd gebeurde dit om de hoogte van de zogeheten (ge)slachtaccijns te bepalen. De eigenaar van een koe, paard of varken moest deze belasting betalen over de waarde van het dier, de opbrengst van aantal kilo’s vlees en vet. Ter controle werd het dier soms opgemeten. Dit en nog vele andere verhalen zijn op het schilderij te ontdekken, t/m december 2023.

Uitsnede schilderij

Collectie Museum Rotterdam

Museum Rotterdam heeft het schilderij aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Gisbert van Laack Fonds en een bijdrage uit Het Prins Fonds/Prins Bernhard Cultuurfonds), Stichting Vrienden van Museum Rotterdam, de G.Ph. Verhagen-Stichting en Stichting Droom en Daad.