Gek op geld

26 juni 2019 – 8 maart 2020

Foto: Royal Press Europe

Maak in deze tentoonstelling een reis door de tijd langs het mooiste geld, echt en vals, de oudste en leukste spaarpotten, bijzondere gelddragers en andere blikvangers die de rijke geschiedenis van geld tot leven brengen. Ontdek welk ‘geld’ er allemaal bestaan heeft en welke invloed geld op mens en maatschappij heeft. Speur in de kluisjes van de bank naar verrassend leuke weetjes over geld,  neem plaats op een gouden zetel van geld en ontdek wat geld met mensen doet of welk geldtype jij bent. Bijzondere objecten en verhalen in de tijdlijn laten zien dat de geschiedenis zich herhaalt, of het nu gaat om goed geld maken, geldgekte, geld verdienen met geld of geld vervalsen.

   

  

Deze tentoonstelling, in samenwerking met De Nederlandsche Bank tot stand gekomen, is leuk en leerzaam voor jong en oud en maakt een deel van de unieke Nationale Numismatische Collectie weer zichtbaar voor publiek. Naast zeldzaam munt- en papiergeld – van het oudste muntje ooit, Romeins geld tot VOC-munten en zilverbaren uit het scheepswrak van de Rooswijk – zijn ook bijzondere betaalmiddelen als kaurischelpen, zout, hondentanden en Yapsteen, een rai van het eiland Yap, te bewonderen.

   

   

Lezingen en activiteiten rond Gek op geld

Vanaf oktober staat er maandelijks een lezing rond het thema geld op de agenda, met als onderwerpen o.a.: ‘Goed met geld’, ‘Pubers en Poen’, ‘Schatrijk en dan….’. Klik hier voor het complete overzicht.  Voor kinderen is er speurtocht door de tentoonstelling en diverse workshops van ‘Ontwerp je eigen bankbiljet’ tot ‘Sparen doe je zo.’ Hou de Agenda in de gaten.

 

De tentoonstelling is dinsdag 25 juni 2019 geopend door Hare Majesteit Koningin Máxima.