Gek op geld

26 juni 2019 – 8 maart 2020

Foto: Royal Press Europe

De tentoonstelling “Gek op geld” biedt een reis door de tijd langs het mooiste geld, echt en vals, de oudste en leukste spaarpotten, bijzondere gelddragers en andere blikvangers die de rijke geschiedenis van geld tot leven brengen. Deze tentoonstelling, in samenwerking met De Nederlandsche Bank tot stand gekomen, is leuk en leerzaam voor jong en oud en maakt een deel van de unieke Nationale Numismatische Collectie weer zichtbaar voor publiek.

Klassiek geld

Veel van de getoonde objecten komen uit de kluizen van De Nederlandsche Bank: naast zeldzaam munt- en papiergeld - van het oudste muntje ooit, Romeins geld tot VOC-munten en zilverbaren uit het scheepswrak van de Rooswijk.

Bijzondere betaalmiddelen

Ook bijzondere betaalmiddelen als kaurischelpen, zout, hondentanden en Yapsteen, een rai van het eiland Yap, zijn in de tentoonstelling te bewonderen. Met achter elk object een verhaal. De tentoonstelling neemt je mee tot de meest recente ontwikkelingen in manieren van betalen en bewaren.

De 'hele' geschiedenis

Ontdek welk ‘geld’ er allemaal bestaan heeft en welke invloed geld op mens en maatschappij heeft. Op de muur staat de geschiedenis van geld beschreven en afgebeeld. Geld vertelt geschiedenis en de geschiedenis herhaalt zich, of het nu gaat om goed geld maken, geldgekte of geld vervalsen.

Speciaal voor de kids

Voor kinderen is er een speciaal geldzoekertje, waarmee ze door de tentoonstelling worden geleid, met in de kluisjes van de bank leuke weetjes over geld. Ook staan er creatieve en educatieve workshops op het programma: ‘Ontwerp je eigen bankbiljet’ en ‘Sparen doe je zo’. Hou de Agenda in de gaten.

Blikvangers

Naast de kleurrijke verzameling spaarpotten en bijzondere bewaarmiddelen - van een middeleeuws geldbuideltje tot een ivoren beursje – staat er op zaal een grote gouden zetel. Daar kun je op plaats nemen voor een leuk fotomoment in het museum. Ontdek wat geld met mensen doet of welk geldtype jij bent.