Samensmeden

Meesters in zilver

16 maart 2019 – 17  januari 2021

Met de tentoonstelling “Samensmeden, meesters in zilver” doet ons museum mee aan het unieke samenwerkingsproject “Boijmans bij de Buren”, een initiatief van Stichting Droom en Daad, waarmee tijdens de renovatie van Museum Boijmans Van Beuningen de collectie zichtbaar en toegankelijk zal blijven in groot Rotterdam. Bekijk hier het filmpje.

De tentoonstelling
Onze tentoonstellingsruimte op de begane grond is ingericht tot een bijzondere kamer, waar de bezoeker zilveren pronkstukken en schilderijen van Hollandse meesters, als Jan Steen en Gerard Dou kan bewonderen. De combinatie van het tentoongestelde Nederlandse zilver – bekers, tabaksdozen en zoutvaten – en de meesterwerken waarop diezelfde zilveren objecten zo prachtig zijn uitgebeeld, maakt de tentoonstelling tot meer dan de som der delen.

 

Detail uit ‘Soo gewonne Soo verteert’, Jan Havicksz. Steen, 1661 // Anthony Grill, Zoutvat, 1646    

Samengesmeed met eigen collectie
Zilver smeedt de collectie van Museum Boijmans van Beuningen en onze collectie uit de geschiedenis van zilversmeden en keurmeesters van de Waarborg, letterlijk samen. Tussen 1807 en 1987 was de Waarborg op goud en zilver onderdeel van het ministerie van Financiën. Er werden naast meestertekens, stadswapens en jaarletters ook belastingmerken op zilveren voorwerpen afgeslagen. De keurmeesters van de Waarborg hebben op het zilverwerk van Museum Boijmans van Beuningen letterlijk hun stempel gedrukt. En ook dat laten we in deze tentoonstelling zien, inclusief gebruikersvoorwerpen van de keurmeesters, zoals essayeursstempels .

  

Bij de Goudweger van Salomon Koninck (1654) is in de vitrine een echt goudweegschaaltje en gewichtdoosje uit onze collectie te zien, vergelijkbaar met wat op het schilderij afgebeeld is.

Collectie van Waarborg voor Goud en Zilver
Op de eerste verdieping van ons museum is een selectie van de collectie van de Waarborg voor Goud en Zilver te zien met het unieke groepsportret van de overlieden van het zilversmidgilde van Jurriaen Pool.

 

Mede mogelijk gemaakt door: