Samensmeden

Meesters in zilver

 

Met de tentoonstelling “Samensmeden, meesters in zilver” doet ons museum mee aan het unieke samenwerkingsproject “Boijmans bij de Buren”, een initiatief van Stichting Droom en Daad, waarmee tijdens de renovatie van Museum Boijmans Van Beuningen de collectie zichtbaar en toegankelijk zal blijven in groot Rotterdam. Bekijk hier het filmpje.

De tentoonstelling

De exporuimte op de begane grond is ingericht tot een bijzondere kamer, waar de bezoeker zilveren pronkstukken en schilderijen van Hollandse meesters, als Jan Steen en Gerard Dou kan bewonderen. De combinatie van het tentoongestelde Nederlandse zilver - bekers, tabaksdozen en zoutvaten - en de meesterwerken waarop diezelfde zilveren objecten zo prachtig zijn uitgebeeld, maakt de tentoonstelling bijzonder.

Samengesmeed met eigen zilvercollectie

Zilver smeedt de collectie van museum Boijmans van Beuningen en onze collectie uit de geschiedenis van zilversmeden en keurmeesters van de Waarborg, letterlijk samen. Er werden naast meestertekens, stadswapens en jaarletters ook belastingmerken op zilveren voorwerpen afgeslagen. De keurmeesters van de Waarborg, essayeurs genaamd, controleerden niet alleen het zilvergehalte maar ze inden ook de belasting op edelmetaal

Zilversmeden en goudwegers

In de tentoonstelling zijn ook gebruikersvoorwerpen van zilversmeden en keurmeesters te zien. Het keuren van zilver was lange tijd in handen van goud- en zilversmeden. Bij het schilderij “De Goudweger”van Salomon Koninck (1654) is in de vitrine een echt goudweegschaaltje en gewichtdoosje uit onze collectie te zien, vergelijkbaar met wat op het schilderij afgebeeld is.

Collectie van Waarborg voor Goud en Zilver

Op de eerste verdieping van ons museum is een selectie van de collectie van de Waarborg voor Goud en Zilver te zien. Een groepsportret van de overlieden van het zilversmidgilde - van Jurriaen Pool - toont de keurmeesters van vóór de tijd van de Waarborg.