Spraakmakende spot

Ruben L. Oppenheimer, politieke en fiscale spotprenten

Vanaf 22 augustus in het Actualiteitenkabinet

In een kleine tentoonstelling zijn 10 spotprenten van  Oppenheimer te bewonderen, allen met een fiscaal onderwerp. Ruben L. Oppenheimer is één van Nederlands bekendste en misschien wel meest invloedrijke tekenaar van politieke spotprenten. De tentoongestelde spotprenten tonen onder andere de Inkeer-regeling, een afgelaste belastingverlaging met toenmalig staatssecretaris Wiebes van Financiën, Gerrit Zalm achterop de fiets bij Rutte, in gesprek over de afschaffing van de dividendbelasting en de Belastingdienst, verbeeld als hongerige aasgieren.

 

In 2017 heeft het Belasting & Douane Museum met de cartoonist Ruben Oppenheimer contact gezocht naar aanleiding van de publicatie van zijn politieke spotprent van de Derde Dinsdag in September dat jaar. Op deze spotprent is minister van Financiën Dijsselbloem te zien die het bekende koffertje in de IIe Kamer aan fotografen en pers toont. Op het koffertje zijn de woorden ‘Voor spek en bonen’ te lezen, waarmee de essentie van de laatste Miljoenennota van het demissionaire Kabinet Rutte II raak is weergegeven. Het museum heeft begin 2018 deze politieke prent en negen andere fiscale spotprenten aangekocht. De 10 prenten worden getoond in het Actualiteitenkabinet, waar periodiek een kleine tentoonstelling te zien is, die aansluit op een actuele gebeurtenis in het museum of in fiscaal Nederland.

Oppenheimer publiceert in diverse bladen in binnen- en buitenland, o.a. NRC Handelsblad, de Standaard, Algemeen Dagblad, Der Spiegel, De Leeuwarder Courant, Brabants Dagblad, New York Times.