Vakantiepret aan de Parklaan

Te zien en te doen in de schoolvakantie

Tijdens de schoolvakanties staan er altijd extra (gezins)activiteiten op de agenda en is het museum ook op maandag geopend.

In de zomer vakantie – van 8 juli t/m 27 augustus – is het museum ook op maandag geopend.

(Jeugd)Vakantiepaspoort -actie: Voor alle basisscholieren in Rotterdam: Kom met je paspoort naar het museum. Je kunt een speurtocht door het museum komen doen of met Doerak op HONDleiding. Na afloop krijg je een leuke verrassing en natuurlijk de felbegeerde stempel in je paspoort.

Vaste activiteiten: Speurtocht, HONDleiding en spelen op het DouaneDek

De vaste presentatie in het museum is met een speurtocht te ontdekken, leuk voor het hele gezin. Kinderen kunnen ook met Doerak, onze interactieve knuffelgids, op HONDleiding en de allerkleinsten onder ons kunnen naar hartenlust spelen op het DouaneDek.

Nieuw in het museum: GeldLab: Ben jij goed met geld? Kom je financiële skills testen in GeldLab, een unieke plek waar games centraal staan en je je ook fysiek moet inspannen om pieken te verdienen. Er zijn drie zaken die je, net als in het echte leven, zelf moeten regelen, namelijk boodschappen doen, een telefoon en vervoersmiddel aanschaffen. Het startbedrag dat je bij aanvang ontvangt, is niet genoeg. Daarom zijn er diverse games waarbij je geld kunt verdienen, als pizzabakker en -bezorger bijvoorbeeld of door prijsbewuste keuzes te maken. Kom spelenderwijs leren omgaan met geld deze zomer.

Ontdek ‘De veemarkt’ van Saftleven: voor kinderen ligt er in deze vakantie ook nog een speciaal Doe-blad klaar waarmee ze alles kunnen ontdekken op het schilderij ‘De veemarkt’ van Cornelis Saftleven: welke dieren zijn er allemaal op de markt te zien, wat wordt er allemaal verkocht? En hoe zien de mensen eruit die naar deze 17e-eeuwse Rotterdamse markt zijn gekomen. Dit schilderij is tijdelijk in ons museum te bewonderen (bruikleen Museum Rotterdam). Met het Doe-blad kunnen kinderen helemaal opgaan in dit schilderij vol verhalen.

Tentoonstelling “Dierbare goederen”: De tijdelijke tentoonstelling in het museum gaat over de rol van de Douane in de strijd tegen illegale handel in beschermde dieren. Je ziet een veelheid aan inbeslaggenomen goederen, van een berenkop met vacht, opgezette zeepaardjes, een lynxvloerkleed tot een olifantenpoot. De Douane treft helaas nog vaak opgezette beschermde dieren of producten daarvan aan in koffers, containers of postpakketten. Tijdens de tentoonstelling worden in ons museumatelier gratis workshops “Net echt” georganiseerd. waar je mooie varianten van beschermde dieren kunt knutselen. En deze zomer ook dierenmaskers kunt knutselen.

Zomervakantie – programma

Douane spreekuur: zondag 9 juli en 13 augustus Oud douanier Leon Warnies komt deze zomer twee keer zijn altijd drukbezochte Douanespreekuur houden. Met meer dan veertig jaar werkervaring als douanier en speurhondengeleider op Schiphol heeft Leon zoveel verhalen te vertellen. Dus kom luisteren en stel al je vragen over wat wel en niet mee mag van vakantie.

Kids Rondleidingen Douane – Dierbare goederen: dinsdag 11, 18 en 25 juli donderdag 10, 17 en 24 augustus Ben jij tussen de 8- 12 jaar ? Kom dan samen met leeftijdsgenootjes mee op rondleiding langs de dierbare goederen in het museum, zonder je ouders! Exotische vlinders in lijstjes, brokken koraal… De Douane vindt nog steeds allerlei voorwerpen van zeldzame, bedreigde diersoorten in de koffers van reizigers. Harstikke verboden! Maar waarom? Je hoort en ziet er alles over bij deze speciale Kids Rondleiding. Twee tijdstippen mogelijk om in te stappen.

Knutsel Workshops – Dierenmaskers: woensdag 12, 19 en 26 julidinsdag 11, 18 en 25 augustus Maar liefst zes keer deze zomer kun je masker komen knutselen van verschillende dieren: van een leeuw, een zebra, giraf , vogel of tijger. Bezoek meteen de tentoonstelling “Dierbare Goederen!

Knutsel WorkshopsNet Echt! zondag 16 juli (Slang)- zaterdag 29 juli (Bont-bontebollen) en zaterdag 12 augustus (Ivoor). Riemen, laarzen en tassen van slangenleer, douaniers vinden ze helaas nog al te vaak. Sommigen slangen zijn bedreigde dieren en daar mag je dus geen producten van maken. Maak 16 juli in ons atelier je eigen slangenprint of kom de 29e juli bonte bollen maken, in de kleuren van tijger- of leeuwenvacht. En op zaterdag 19 augustus, op de dag van de olifant ga je niet met ivoor maar speksteen een beeldje, amulet maken, ook leuk voor volwassenen.!

Check de agenda voor tijdstippen van aanvang!