Geld-primeurs in en over het museum

Goed met geld Podcast

Onze tentoonstelling “Gek op geld” zorgde begin dit jaar voor een mooie primeur. Op 12 januari jl. is bij ons een aflevering van de Podcast – Goed met geld – opgenomen, voor het eerst met publiek erbij. Deze Podcast is een initiatief van Bas en Arjan, twee millennials die beiden ook bloggen over geld. In deze uitzending ging het over wat Albert Einstein het achtste wereldwonder noemde:  het rente-op-rente effect. Al pratend met het publiek ontstond een interessante Podcast, waar verder werd ingegaan op financiële onafhankelijkheid, beleggen, mindset, en meer. Ga zeker luisteren :

Goed met geld Podcast #053 “GmG Live”

Geld, geld, geld op de radio

Alles draaide letterlijk om geld, ook in de radio-uitzending op 10 november 2019 van Roland Vonk. In het museum café stond de radio afgestemd op Radio Rijnmond 93.4 Bezoekers konden genieten van de oude plaatjes en curieuze opnamen over geld die in  ‘Het Opkamertje’ werden gedraaid. Geïnspireerd door “Gek op geld” is hij in de archieven gedoken en heeft zoveel moois gevonden dat ook op 17 november het eerste uur van deze uitzending gevuld was met liedjes over geld.

Bekijk de afspeellijsten en luister naar Geld, geld geld

In de film van “Museumkaart ontdekt”: De wereld van geld

In ‘Museumkaart Ontdekt’ doet kunstjournalist Luuk Heezen een suggestie voor een andere manier van museumbezoek. Aan de hand van één thema koppelt hij collecties van meerdere musea aan elkaar. In deze aflevering staat geld centraal. Hij neemt je mee van voorbeelden van ruilhandel uit de tijd dat er nog geen geld was,  fijnzinnig ontworpen Griekse munten en propagandistische Romeinse in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden,  naar ons museum, waar conservator Wim van Es o.a. uitleg geeft over een muntgewichtdoosje, gebruikt in de 17e eeuw om de zuiverheid van verschillende munten te meten. De reis eindigt in het Diamant Museum in Amsterdam, bij het ultieme symbool van rijkdom.  Je kunt ook je eigen reis uitstippelen! Bekijk hier de complete video

“Gek op geld” t/m zondag 8 maart 2020

Bij ons in het museum is tot en met 8 maart de tentoonstelling “Gek op geld” te zien, waar de rijke geschiedenis van geld met vele objecten uit de Nationale Numismatische Collectie tot leven wordt gebracht. Daarna gaan de zeldzame munten, biljetten, echt en vals, bijzondere betaalmiddelen en productiemiddelen weer terug in de kluizen van De Nederlandsche Bank. Mis deze kans niet.