GeldLab-Museumles

Museumles Financiële fitheid

Hoe jonger geleerd goed met geld om te gaan, hoe kleiner de kans op geldproblemen later. Dat is waar GeldLab voor staat. In GeldLab krijgt ‘leren door te doen’ concreet vorm. GeldLab daagt leerlingen uit zelf de baas over hun geld te zijn. In diverse games gaan ze de confrontatie aan met verleidingen en risico’s gebaseerd op herkenbare situaties uit het dagelijks leven. Fouten maken mag in Geldlab, daarvan leren jongeren immers het meest! En liever maken ze ‘fouten’ in GeldLab … dan in het echte leven.

Opzet museumles:
Na een klassikale introductie gaan de leerlingen in groepjes aan de slag met het spelen van diverse games. Hoewel ze in groepjes samenwerken, heeft elke leerling zijn of haar eigen device met daarop een persoonlijk rekeningoverzicht. Bij aanvang ontvangen de leerlingen een startbedrag van 100 Pieken (de munteenheid in GeldLab) waarmee ze drie zaken moeten regelen:

· boodschappen doen
· telefonisch bereikbaar zijn
· vervoer verzorgen

Het startbedrag is voor deze uitgaven lang niet voldoende; in negen games kunnen ze extra Pieken op hun rekening krijgen door het maken van prijsbewuste keuzes of met een bijbaantje. Met een draai aan het Rad van (On)Fortuin krijgen ze te maken met financiële mee- of tegenvallers. De games in GeldLab geven inzicht in omgang met geld en helpen leerlingen om financiële kennis en kunde te ontwikkelen.
De leerlingen krijgen een uur lang de tijd om GeldLab uit te spelen.

Nabespreken met museumdocent
Hebben de leerlingen na de gamereeks geld over of zijn ze in de rode cijfers geëindigd? Een positief saldo zegt niet alles… Heeft de leerling wel op de kleine lettertjes gelet bij het doen van een aankoop? Hield de leerling rekening met de rente op zijn of haar lening? Misschien is de rekening wel bevroren, omdat de bankgegevens met een een vage kennis zijn gedeeld. Allerlei zaken die je in het echte leven ook kunnen overkomen! Samen met de museumdocent achterhalen de leerlingen in een afsluitend groepsgesprek welke keuzes gemaakt zijn en hoe deze invloed hebben op de uitkomst. Én, hoe zij dit in de toekomst kunnen voorkomen óf oplossen, want je hoeft het natuurlijk niet alleen te doen.

In GeldLab krijgt leren omgaan met geld concreet vorm: een plek om te doen, te ervaren en te leren!

Niveau – PO Groep 7/8 + VO onderbouw
Thema museumles – Financiële fitheid
Aansluiting kerndoelen – Mens & maatschappij
Aansluiting vakken – Economie, burgerschap, maatschappijleer
Lesduur – 90 min
Kosten – € 5 per leerling. Voor groepen kleiner dan 16 leerlingen hanteren wij een starttarief van €80,-

LET OP:
De museumles GeldLab is van maandag t/m vrijdag te reserveren, met uitzondering van de woensdagmiddag en vrijdagmiddag.

Museumles GeldLab boeken? Vul het contactformulier in.