Help de schatkist is leeg

Museumles Belastingen (8+)

Waarschijnlijk staan uw leerlingen er niet bij stil dat ze al belasting betalen iedere keer als ze iets kopen van hun zakgeld. Waarom betalen we belasting en wat is het eigenlijk? Tijdens deze les gaan uw leerlingen hun eigen antwoord hierop vormen. Op speelse wijze leren ze met onze museumdocenten waar Nederland het geld aan uitgeeft én dat begroten een kwestie van kiezen is.

Lesduur – 90 min
Wanneer – van maandag t/m vrijdag, 9.00 – 16.00 uur
Kosten – € 4,50 per leerling | oriëntatie op jezelf en de wereld (wijzer met geld)

Alvast een filmpje bekijken? Klik hier.

Opzet van het lesprogramma en ervaringen uit de praktijk:


Verschillende scholen werden het afgelopen schooljaar ontvangen in het educatielokaal van het museum. Voor de klas een grote schatkist, gevuld met zakken vol geld… De museumdocent begint: Dit is de schatkist van Nederland, hierin het belastinggeld wat we allemaal met elkaar opbrengen en verzamelen. Maar wat is belasting eigenlijk? Vingers gaan omhoog. Een aantal kinderen menen dat het gaat om geld wat je betaalt voor een huis of aan de politie. Sommige kinderen vertellen trots dat hun ouders wel belasting betalen omdat ze werken.

Waar gaat het geld eigenlijk naar toe? Weer gaan er enthousiast een paar vingers omhoog: de wegen, scholen, ziekhuis of een dokter! Waar zouden jullie het aan uit geven vraagt de docent, terwijl de kinderen een zak geld in hun handen krijgen. Op tafel worden houten schijven gelegd met daarop afgebeeld verschillende uitgaven. Het geld mag verdeeld worden. Steeds vraagt de museumdocent naar de reden van uitgaven, terwijl de leerkracht als een echte penningmeester alle gegevens van de klas noteert. Na een half uur ligt er een heuse begroting op tafel en kunnen de kinderen heel goed uitleggen waarom juist deze verdeling is gemaakt.
Dan trekt de museumdocent aan de bel: ‘Help, de schatkist is leeg!’ Om de uitgaven te kunnen doen, moet er wel geld in de schatkist komen. Tijdens het tweede gedeelte van de les gaan de leerlingen op zaal belastinggeld innen. Belasting van vroeger en nu komen voorbij. Het woord belasting krijgt steeds meer een betekenis. En de schatkist raakt al weer aardig gevuld.

Van alle klassen die meededen, hebben we de data verzameld en samengevoegd. De Kids Miljoenennota die hieruit voortkomt laat ons zien waar leerlingen de inkomsten van Nederland aan uit zouden geven in het toekomstige jaar. De Kids Miljoenennota wordt ieder jaar op de 4de dinsdag van september opgestuurd naar alle deelnemende scholen.
Download, bekijk & bespreek hier zelf de Kids Miljoenennota 2019-2020.

Meer weten over het lesprogramma of zelf met de klas deelnemen, neem dan contact op met onze afdeling Educatie via educatie@bdmuseum.org.