Parel uit het depot: 425 jaar Douane in actie

Het hele jaar staat het museum in het teken van het 425- jarige bestaan van de Douane. In dat kader is het schilderij ‘Havengezicht te Dordrecht’ nu te zien in het museum. Het imposante doek is gemaakt door schilder Dirk Kuipers omstreeks 1760.

Wijnroeien

Het schilderij is recent zorgvuldig gerestaureerd en laat een tafereel zien aan de kade in Dordrecht. Centraal op het schilderij neemt een ambtenaar van de dienst Convooien & Licenten, de voorloper van de Douane, een monster uit een vat. Voor het bepalen van het invoerrecht en de accijns was het nodig het alcoholpercentage en de inhoud van de vaten te meten. Doordat er in dezelfde scène wordt gebotteld, weten we dat het om wijn gaat. Naast het bottelen en wijnroeien vinden er nog verschillende andere taferelen plaats op het wand grote doek.

Douane 425 experience

Het doek blijft in de vaste presentatie. Eind 2022 opent de nieuwe Douane experience in dezelfde ruimte. Deze spectaculaire audiovisuele tour neemt de bezoeker mee in de de verrassende wereld van de Douane, van toen en nu. Beleef de ontwikkeling van 425 jaar Douane.