Promotie Maarten Manse

Vandaag promoveert Maarten Manse aan de Universiteit van Leiden. Hij was voorheen verbonden aan het Instituut voor Fiscale en Economische vakken van de Leidse Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Zijn promotie onderzoek gaat over de totstandkoming van een modern belastingstelsel in Nederlands-Indië en de manier waarop de Nederlandse overheerser omging met de gekoloniseerde bevolking.

Proefschrift

Het proefschrift “Promise, Pretence and Pragmatism: Governance and Taxation in Colonial Indonesia, 1870-1940“ is na de promotie beschikbaar via de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Promotor

Promotor is Prof.dr.ir. R. Arendsen, die sinds 1 juni 2015 als bijzonder hoogleraar ‘Maatschappelijke en Historische Context van het Belastingrecht’ verbonden is aan het museum. Al jarenlang is er sprake van een samenwerking tussen de Universiteit Leiden en de Stichting Belastingmuseum Prof. dr. Van der Poel.

Livestream

In verband met de geldende COVID-regels kunt u de verdediging volgen via de livestream

Toelichting op promotieonderzoek tijdens webinar

In het allereerste webinar vanuit het Belasting & Douane Museum in Rotterdam, in oktober 2020, heeft Maarten over zijn promotieonderzoek verteld. Daarbij heeft hij aandacht besteed aan de verschillende aspecten van de Nederlandse overheersing, zoals de manieren waarop de Nederlandse kolonisator haar aanwezigheid rechtvaardigde en hoe lokale Nederlandse bestuurders aansluiting zochten op bestaande structuren en in botsing kwamen met lokale Indonesische bevolkingen.

Het webinar ‘Belast koloniaal verleden’ vond plaats in het kader van de Maand van de Geschiedenis, toen het museum zelf ook onderzoek deed naar ons ‘belast koloniaal verleden, ter voorbereiding van de gelijknamige tentoonstelling, die in april 2022 start. Het webinar is hier terug te zien.