Dierbare goederen

In de tentoonstelling DIERBARE GOEDEREN schenken we aandacht aan de rol van de Douane in de bestrijding van grensoverschrijdende illegale handel in beschermde dieren – levend, dood of producten ervan. De Douane controleert aan de buitengrenzen van Europa om te voorkomen dat beschermde dieren en planten ons land worden binnengesmokkeld.

In deze informatieve en confronterende tentoonstelling wordt een verscheidenheid aan inbeslaggenomen ‘goederen’ getoond, van een berenkop met vacht, schildpadden, een luipaard vloerkleed tot een opgezette pangolin en een olifantenpoot die tot paraplubak is verwerkt. Maar ook ‘zee producten’ als koraal, zeepaardjes en ‘medicijnen’ of cosmeticaproducten waarin delen van beschermde dieren en planten zijn verwerkt. Veel van de ‘objecten’ zijn afkomstig uit de “Hel van Schiphol”, zoals de opslagruimte van inbeslaggenomen ‘dierbare goederen’ bij de Douane wordt genoemd.

Je komt op zaal oog in oog te staan met douaniers die over hun ervaringen en schokkende vondsten in bagage, containers of postpakketen vertellen. Hoe mensen levende reptielen en exotische vogels proberen te smokkelen. En wat het met je doet als je als douanier bij een controle een levend of dood dier aantreft.

Illegale handel - Bij de beesten af

Er gaan wereldwijd miljarden om in de illegale handel van beschermde dier- en plantsoorten. Jaarlijks worden honderdduizenden dieren gestroopt, sommige levend aangeboden, anderen als souvenir verkocht of belanden als voedsel, drankje of geneesmiddel op de zwarte markt. Wereldwijd staan ivoor, schubben van pangolins, diverse zeedieren én fout hout in de trieste top 5 van in beslag genomen smokkelwaar.

Foute souvenirs, neem ze niet mee

De boodschap in de tentoonstelling luidt: Neem het niet mee vanuit het buitenland en bestel het ook niet online. Je draagt namelijk zo bij aan de vraag naar deze producten en de daarachter schuilgaande illegale stroperij, die het voortbestaan van deze dieren bedreigt. Een ‘fout’ souvenir is makkelijk en snel meegenomen en op veel buitenlandse bestemmingen zijn producten van beschermde dieren vrij te koop, zoals ivoren armbanden en beeldjes. Achter een mooi sieraad of beeldhouwwerkje van ivoor gaat het afslachten van een olifant schuil. En voor dat mooie schild aan de muur is wel een zeeschildpad gedood.

Douane & handhaving CITES regels

Handel en bezit van beschermde dieren of producten die van beschermde dieren zijn gemaakt, zijn aan strikte regels gebonden, vastgelegd in het CITES-verdrag (Convention on International Trade in Endagered Species of Wild Fauna en Flora.) Controle op de handhaving van de CITES regels is in handen van de Douane, bij (doorvoer)havens en buitengrenzen als Rotterdam en Schiphol en bij postpakket bedrijven. De Douane helpt ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bij het controleren van de in en uitvoer van CITES-soorten.

Workshops & activiteiten

Gedurende de looptijd van de tentoonstelling worden er workshops “Net Echt!” georganiseerd, waar je mooie varianten van beschermde dieren kunt knutselen. Een zelfgemaakt stuk koraal, een slangenhuid of een kleurrijk beschilderde vlinder voor aan de muur in plaats van een opgeprikt doodgemaakt exemplaar, die online verkocht worden. Ook komen douaniers met nog meer vondsten langs in het museum, dus hou de Agenda in de gaten.