Het favoriete object van Chantal Karels, educator

Schilderij "Schip bij havenhoofd met vuurtoren" - Jacob Willem Gruijter

 

Tijdens mijn eerste rondje door het museum viel mijn oog meteen op dit schilderij van Jacob Willem Gruijter (1856-1908), want ik meende de kerk van Egmond aan Zee te herkennen. Ik ben opgegroeid in Egmond. Deze kerk heb ik nooit in het echt gezien, maar als klein meisje hoorde ik de verhalen van woeste stormen en de zee die het dorp aanvalt. Bij de Kerstvloed van 25 december in 1717 raakte de toren ernstig beschadigd maar hij bleef wel staan. Tijdens de novemberstorm in 1741 stortte de toren alsnog in. Een nieuwe kerk werd enkele jaren later aan de oostkant van het dorp gebouwd, ver van de zee.

Het bijschrift vertelt, onder andere, dat het schip op weg is naar een haven. Op de wal staat een vierkante stenen vuurtoren, die ten tijde van de schildering al voorzien was van een lantaarn met olielamp. Maar toch, die toren lijkt meer op een kerktoren dan een vuurtoren. Er zijn plaatsen bekend, bijvoorbeeld Brielle, waar op de kerktoren een vuur werd gestookt in dienst van de scheepvaart.

Gruijter was een schilder uit Amsterdam. Ik kon het niet laten toch te zoeken naar de mogelijkheid, dat deze schilder zijn inspiratie had opgedaan aan het strand van Egmond. Zoekend op internet vond ik het antwoord niet. Mocht iemand mij meer kunnen vertellen over Gruyter, dan hoor ik het graag! Wat ik wèl heb gevonden, is opmerkelijk te noemen: Gruyter is in 1908 in Egmond gestorven.