Tussen Poen & Platzak

Vanaf 16 juli 2021 t/m 27 maart 2022

Iedereen kent het. Soms heb je genoeg geld, soms heb je aan het einde van je salaris nog een stuk maand over of erger. En vaak is de enige stille getuige van wat er in je financiële leven gebeurt… je portemonnee.

‘Tussen Poen & Platzak’ is een community-expositie waarin aan de hand van portemonnees van bekende en minder bekende Rotterdammers en Nederlanders, ervaringen worden gedeeld over omgaan met geld. Achter elke portemonnee, gelddrager, zit een verhaal, soms is dat een verhaal van succes, maar soms ook dat goed omgaan met geld best lastig is.

Onder de deelnemers zijn er die met weinig geld, in armoede zijn opgegroeid, zelf in de schulden zijn geraakt of met grotere tegenslagen zijn geconfronteerd. De verhalen die zij delen getuigen van strijdlust, moed en dankbaarheid. Kortom inspirerende verhalen over omgaan met geld vanuit een heel persoonlijk perspectief.

Naast de tentoongestelde dragers van het (on)fortuin van Rotterdammers en Nederlanders maakt een spelelement in de expo duidelijk dat de meesten onder ons zich op de smalle lijn tussen deze twee uitersten bevinden. Bij het spel oefen je invloed uit of je met poen of platzak eindigt….  

Portemonnees met een verhaal

De verhalen achter de portemonnees zijn in de expo te bekijken door het scannen van een QR code op je mobiel. Benieuwd naar alle portemonnees? Plan je bezoek en kom kijken en luisteren naar de verhalen, tips en ervaringen van o.a. Ahmed Aboutaleb, Rosh Abdelfatah, John Buijsman, Jeansen Djaoen, Michiel Grauss, Willem Hooft, Jack Kerklaan, Maikel Kleinjan, Gerard Neeleman, Eef van Opdorp, Stephany Rafaël, Errol Refos, Joost Schelling, Clarissa Slingerland, Stella de Swart, Roland Vonk.

Jouw portemonnee in het museum?

Bij de start van de expo zijn nog niet alle plekken aan de wand gevuld, zodat nog meer mensen hun bijdrage kunnen leveren. Van jong tot oud mag meedoen, zodat zoveel mogelijk verschillende portemonnees en vooral verhalen gedeeld worden, over omgaan met geld. Kijk voor informatie over hoe je mee kunt doen op de pagina “Meedoen”, hier op de website.

Geldlab

Tussen Poen & Platzak is de aanloop naar een nieuwe opstelling in het museum, waar kinderen van 10 -14 jaar spelenderwijs leren omgaan met geld. Het zogeheten “Geldlab” gaat naar verwachting medio 2022 open. Op zaal bij “Tussen Poen & Platzak” wordt een inkijkje gegeven van de opzet van het Geldlab, met maquettes en een impressie van de games, dilemma’s en experimenten waarmee het leren omgaan met geld concreet vorm krijgt. Leren door te doen!