Verhalen achter de portemonnees

Uit de tentoonstelling Tussen Poen & Platzak

Ruim dertig portemonnees waren in van juli 2021 t/m  maart 2022 te bewonderen in de tentoonstelling ‘Tussen Poen & Platzak’. Met achter elke portemonnee een verhaal. Verhalen over omgaan met geld, van de generatie die met plastic en digitaal geld is opgegroeid tot de generatie die het guldentijdperk nog heeft meegemaakt. Alle portemonnees en verhalen zijn hieronder te bekijken (video en geschreven). Verhalen met ervaringen en tips over studieschuld, over de overgang van een betaalde baan naar een eigen bedrijf , over sparen, over schulden, over door schade en schande wijs worden in geldzaken en nog veel meer. 

Alle verhalen zijn 2021 opgetekend.

“Het is een eeuwenoude discussie of geld gelukkig maakt, maar geen geld om de huur te betalen maakt sowieso niet gelukkig.”

Stephany Rafaël

Stephany Rafaël (27)

Werkzoekende, deelneemster Het Rotterdam Project 2018

Ik had geen geld en ook geen portemonnee, vandaar de lege pot. Ik heb schulden opgedaan en wist vroeger niet hoe ik met geld moest omgaan. De schuldhulpverlening bij de Kredietbank: In het begin dacht ik: ooh drie jaar, maar het gaat heel snel voorbij, want het is een soort proces. Ik heb een budgetbeheerder …

Lees meer
Ahmed Aboutaleb

Ahmed Aboutaleb (59)

Burgemeester van Rotterdam

“De goedheid van die mensen, die ronduit arm waren en mij hebben opgevangen, die goedheid zal ik nooit vergeten”

Lees meer
Jack Kerklaan

Jack Kerklaan (61)

Gewezen razende reporter, evenementenorganisator en fonetisch factotum

“Geld moet je op je lichaam dragen, dicht bij je hart.”

Lees meer
Willem Hooft

Willem Hooft (30)

Professioneel kitesurfer, motiverend spreker, oprichter Willem Hooft Foundation

Eind 2016 heb ik een ernstig motorongeluk gehad en deze portemonnee is min of meer getuige geweest van grote veranderingen in mijn leven, ook in financiële zin, hoe ik mijn geld verdiende en hoe ik dat nu doe. Ik ben door de omstandigheden van een vaste baan bij een groot bedrijf overgestapt naar een eigen …

Lees meer
Stella de Swart

Stella de Swart (55)

Spreker en inspirator

“Pluk de dag, ook al heb je minder geld.”

Lees meer
Maikel Kleinjan

Maikel Kleinjan (39)

Kunstenaar en mede eigenaar van AAAFRESH123

De beige SIL portemonnee heb ik al sinds ik 7 of 8 jaar ben. Het mooie is, dat mijn broer en ik heel veel dezelfde dingen hadden, zoals toen mode was in de jaren 90: zelfde kleding, zelfde pet en schoenen, en natuurlijk ook portemonnee, iets wat voor mij minder handig was. Maar omdat mijn …

Lees meer
Jeansen Djaoen

Jeansen Djaoen (34)

Eindredacteur radio & Reporterscoach

“Het is een eeuwenoude discussie of geld gelukkig maakt, maar geen geld om de huur te betalen maakt sowieso niet gelukkig.”

Lees meer
John Buijsman

John Buijsman (68)

Acteur, muzikant en theatermaker

“Ik heb geen idee, als ik ergens sta te werken, wat ik verdien die dag. Soms is het veel, soms is het weinig en soms is het niks.”

Lees meer
Michiel Grauss

Michiel Grauss (50)

Wethouder Rotterdam: Armoedebestrijding, Schuldenaanpak en Informele Zorg

“Iedereen is het waard om een kwartje te zijn”

Lees meer
Clarissa Slingerland

Clarissa Slingerland (43)

Ondernemer, eigenaresse PR bureau “Miss Publicity”

Deze portemonnee heb ik gekocht in Zuid Afrika op een bijzondere reis in 2013, toen ik op zakenreis was met een aantal journalisten voor Amarula, een persprogramma had georganiseerd ter promotie van deze African cream likeur. De eerste 4 dagen was het werken en daarna heb ik met mijn vriend, die voor het eerst mee …

Lees meer
Errol Refos

Errol Refos (51)

Ex-profvoetballer en jeugdtrainer BVO Feyenoord

“Door verstandig te zijn, hard te trainen en in jezelf te geloven ben ik op de plek gekomen waar ik nu had willen zijn.”  

Lees meer
Gerard Neeleman

Gerard Neeleman (63)

Hoofd Kredietbank Rotterdam

“Deze portemonnee, van mijn moeder, heeft bepaald hoe ik tegen geld aan kijk en hoe ik met geld en schulden om ga. Vanuit mijn functie beheer ik heel veel portemonnees van Rotterdammers in de stad, vooral lege portemonnees.”

Lees meer
Joost Schelling

Joost Schelling (42)

Voorzitter landelijk bestuur Schuldhulpmaatje Nederland

“ Omgaan met geld heeft alles te maken met hoeveel gaat er in en hoeveel geef je vervolgens uit.”

Lees meer
Barbera Keukens

Barbera Keukens (44)

Ontwerper

Dit portemonneetje, met Eifeltoren er op, heb ik in 2015 cadeau gekregen van mijn man Jean-Paul, door hem gekocht op een night-market in Taiwan, waar hij op zakereis was. Ik heb onlangs een nieuwe gekocht, toen dit portemonnee-project voorbij kwam en omdat deze ook wel toe was aan vervanging, het ritsje was kapot. Toch 6 …

Lees meer
Rosh Abdelfatah

Rosh Abdelfatah (39)

Filmaker en artistiek directeur van het Arab Film Festival

  Mijn portemonnee Deze portemonnee heb ik zo’n tien jaar gelden gekregen van een vriend in Nederland en al die tijd bij me gedragen. Het sleuteltje wat er in zit is van het slot van de backpack, koffer waarmee ik heb rondgereisd. Het heeft altijd met een draadje vastgezeten aan de rits van het vakje …

Lees meer
Roland Vonk

Roland Vonk (61)

Journalist, programmamaker, verslaggever RTV Rijnmond

Wie mijn portemonnee wil stelen wens ik veel sterkte. Ik draag ‘m gewoonlijk in mijn linker broekzak en ik moet zelf vaak al enig moeite doen om ‘m eruit te peuteren. In mijn herinnering ben ik ook nooit een portemonnee kwijtgeraakt. Ik verslijt ze wel, zeker leren exemplaren. Het leer scheurt en verteert op den …

Lees meer
Eef van Opdorp

Eef van Opdorp (47)

Auteur ‘Pubers & Poen’ en Moneycoach

“Zorg ervoor dat je altijd meer geld in je schatkist hebt zitten dan eruit gaat.”

Lees meer
Bas van den Dungen

Bas van den Dungen (54)

Secretaris-generaal van het ministerie van Financiën

“Je kunt pas geld uitgeven als je het hebt.“

Lees meer
Atie Karels-Bloetjes

Atie Karels-Bloetjes (82)

Gepensioneerd – voormalig eigenaresse Reisbureau Noordzee

Deze portemonnee is bijzonder omdat hij het een en ander heeft meegemaakt. Maar het is niet de enige portemonnee die ik heb gehad. Er zijn hem vele voor- en nagegaan. Toch heb ik deze altijd bewaard. Zakkenrollers In 1969 liep ik over het Damrak via de hoofdingang van de Bijenkorf naar de balie van de …

Lees meer
Kaj Dienske

Kaj Dienske (35)

Director Purchasing Landoperations

  Alleen pasjes Vroeger was ik heel slecht met geld, eigenlijk nog steeds wel, maar het is nu niet meer zo’n groot probleem. Wanneer ik vroeger geld had ging dat er ook heel snel weer uit. Dat ving ik dan weer op met gebruik van creditcard en rood staan. Nu verdien ik meer en hoef …

Lees meer
Resi Tilemans

Resi Tilemans (72)

Gepensioneerd (verpleegkundige)

‘Geld kan een heel obstakel zijn. Vooral als je gescheiden bent’   Deze rode portemonnee was eigenlijk een miskoop. Al gauw kwam ik erachter dat ik het overzicht miste, de portemonnee had te weinig vakjes. Ik vind het prettig als je ziet wat er in de portemonnee zit, zodat je bewust bent van wat je …

Lees meer
Anne Tjerk Mante

Anne Tjerk Mante (52)

Redacteur bij het ministerie van Financiën, beeldend en uitvoerend kunstenaar

Ik heb één portemonnee, en die heb ik in gebruik. Ook heb ik een spaarvarkentje, met een ‘huid’ van gatenkaas. Dat spaarvarkentje gebruik ik niet meer: sparen is tegenwoordig vooral een kwestie van online bankieren. Wel vertelt het spaarvarkentje dat ik uit een gezin kom waar ‘spaarzaamheid’ en ‘zuinig zijn’ deugden waren. En dat mijn …

Lees meer
Saskia Soekhoe-Datadin

Saskia Soekhoe-Datadin (40)

Senior communicatieadviseur bij Wijzer in geldzaken

Een verkeerde beslissing, levensgebeurtenis of gewoonweg simpel pech kan ervoor zorgen dat je van de één op de andere dag met geldzorgen te maken krijgt. Daarom is het belangrijk om van jongs af aan te leren omgaan met geld en een buffer achter de hand te hebben. Nu denk je misschien: ‘dit overkomt mij niet’. …

Lees meer
Nathalie Rutten

Nathalie Rutten (28)

Coupeuse

  Geldvarkentje Deze portemonnee heb ik ooit van mijn moeder gekregen, wanneer weet ik niet meer. Ik zal zo 18 geweest zijn denk ik. In het vakje van kleingeld zit een klein varkentje dat ik heb gekregen van een schooljuf toen ik 11 jaar oud was. Dit varkentje verhuist altijd mee, want hij zorgt er …

Lees meer
Rose Baltus

Rose Baltus (21)

Verkoopmedewerker Scotch & Soda

Deze portemonnee, een ouderwets modelletje, is al heel oud. In 1968 kochten mijn opa en oma deze portemonnee voor zakelijk gebruik. Het slot aan de voorzijde, de vele vakken en de rits aan de binnenzijde maakten dit model destijds ideaal. Een heel systeem Deze portemonnee heeft heel wat afgereisd. Mijn opa en oma hadden een …

Lees meer
Martha van Delft

Martha van Delft (92)

‘Moeder overste’ van in totaal dertien kinderen, klein- en achterkleinkinderen

  De oude rode knip Deze kleine beurs kwam bij de verhuizing naar boven, ergens achterin een keukenla. Hij is oud echt oud, uit de tijd dat we eigenlijk nog alles met contant geld betaalden en de gulden er nog was. Ik denk dat hij minstens 40 jaar oud. Mijn dochter vertelde dat ze tegenwoordig …

Lees meer
Anne Kleinjan

Anne Kleinjan (28)

Ecoloog

Ik ben van de generatie die met plastic en digitaal geld is opgegroeid. Zelfs mijn eerste spaarpot, de Pennymaat, moest met een pasje worden geopend. Geld kwam uit de muur en het besef dat je daarvoor wel eerst zelf geld moest verdienen, op de bank moest hebben, kwam op een moment dat ik ongeveer 7 …

Lees meer
Willem van der Deijl

Willem van der Deijl (31)

Assistent Professor bedrijfsethiek Tilburg Universiteit

De portemonnee en de student Toen ik net ging studeren had ik deze portemonnee. Ik woonde in een erg gezellig groot studentenhuis in een oude bejaardenflat, en iedereen had een eigen slaapkamer, badkamer en keukentje. Ik was druk met studeren, nieuwe mensen leren kennen en ik woonde voor het eerst op mezelf. Op een woensdagmiddag …

Lees meer
Tom Weerdmeester

Tom Weerdmeester (30)

Hoofdconducteur NS

  Klaar met dubbeltjes omdraaien Deze portemonnee heeft een zeer bijzondere plek, en heb ik aangeschaft om een punt te zetten achter een periode van constant dubbeltjes omdraaien om het hoofd financieel boven water te houden. Ik werkte een aantal jaar in de zorg met een vast contract van 10 vaste uren. Die uren waren …

Lees meer
Salih Türker

Salih Türker (40)

Directeur Diversiteitsland

Ik heb geen portemonnee, ten minste geen standaard portemonnee. Ik heb een horloge waar ik contactloos mee kan betalen. Ik ben vaak buiten de deur voor sport en dan wil ik niets zwaars meenemen en ik wil graag voorkomen dat ik iets kwijtraak. Zo’n horloge als portemonnee past dus perfect bij mijn dynamische leefstijl. Overzicht …

Lees meer