Nieuw in het museum

Regelmatig krijgt het museum nieuwe objecten aangeboden. Het museum koopt ook zo nu en dan bijzondere objecten aan, die een waardevolle aanvulling op de collectie zijn. En we blijven de vaste presentatie vernieuwen en inhoudelijk verbreden.

Lieftinck en zijn koffertje

De initiatiefnemer van de koffertjes-traditie en het allereerste Derde dinsdag in september koffertje hebben een vaste plek in het museum gekregen. In het koffertje van Lieftinck zijn vele rijksbegrotingen door de minister van Financiën meegenomen naar de Tweede Kamer. Tot in 1964 de huidige Prinsjesdag-koffer in gebruik is genomen.

Antieke cultuurgoederen

Nieuwste aanwinst in de collectie zijn antieke cultuurgoederen, onderschept op Schiphol. Voorwerpen die worden onderschept, probeert men bij de rechtmatige eigenaar terug te bezorgen. Dat lukt niet altijd, zoals bij deze antieke voorwerpen uit Kongo. Douane Schiphol droeg ze over aan het museum, waar ze een bijzondere plaats hebben gekregen in de vaste presentatie over smokkelen.

Tijdlijn

Onder de titel ”Met belastingen kun je op elkaar bouwen" is de vaste presentatie van het museum uitgebreid met een kunstzinnig vormgegeven tijdlijn. De ‘tijdlijn’ toont de verschillende belastingen die door de eeuwen heen in Nederland zijn geheven. En geeft ook inzicht in de besteding van belastinggeld. In de Digitale reis door de tijd, de tijdlijn op deze site, is de informatie uitgebreider terug te vinden, geplaatst in historische context en geïllustreerd met vele museumobjecten.

Volkswagen ponton

Voor de autoliefhebbers onder ons: deze oldtimer controlewagen motorrijtuigenbelasting. Het grootste object in de vaste presentatie. Tussen 1966 en 1974 is dit model Volkswagen ingezet door het Centraal Bureau Motorrijtuigenbelasting voor het controleren van deze belasting op de openbare weg. Vanuit de auto werden kentekens gefotografeerd en later vergeleken met de database van de belastingdienst of de belasting betaald was. Als bezoeker kun je een selfie maken naast deze oldtimer en deze direct versturen “Met de groeten van de belastingcontroleur”.