Nieuw in het museum

Regelmatig krijgt het museum nieuwe objecten aangeboden. Het museum koopt ook zo nu en dan bijzondere objecten aan, die een waardevolle aanvulling op de collectie zijn. En we blijven de vaste presentatie vernieuwen en inhoudelijk verbreden.

Antieke cultuurgoederen

Nieuwste aanwinst in de collectie zijn antieke cultuurgoederen, onderschept op Schiphol. Voorwerpen die worden onderschept, probeert men bij de rechtmatige eigenaar terug te bezorgen. Dat lukt niet altijd, zoals bij deze antieke voorwerpen uit Kongo. Douane Schiphol droeg ze over aan het museum, waar ze een bijzondere plaats hebben gekregen in de vaste presentatie over smokkelen.

Tijdlijn

Onder de titel ”Met belastingen kun je op elkaar bouwen" is de vaste presentatie van het museum uitgebreid met een kunstzinnig vormgegeven tijdlijn. De ‘tijdlijn’ toont de verschillende belastingen die door de eeuwen heen in Nederland zijn geheven. En geeft ook inzicht in de besteding van belastinggeld. Voor de speurders onder ons zijn de maatschappelijke ontwikkelingen en behoeften te ontdekken in de samenstelling van inkomsten en uitgaven tussen 1850 en 2000.

Volkswagen ponton

Voor de autoliefhebbers onder ons: deze oldtimer controlewagen motorrijtuigenbelasting. Het grootste object in de vaste presentatie. Tussen 1966 en 1974 is dit model Volkswagen ingezet door het Centraal Bureau Motorrijtuigenbelasting voor het controleren van deze belasting op de openbare weg. Vanuit de auto werden kentekens gefotografeerd en later vergeleken met de database van de belastingdienst of de belasting betaald was. Als bezoeker kun je een selfie maken naast deze oldtimer en deze direct versturen “Met de groeten van de belastingcontroleur”.