Nieuw in het museum

We blijven de vaste presentatie vernieuwen en inhoudelijk verbreden.

Het verhaal van de Douane

Op 20 januari 2023 heeft staatssecretaris Aukje de Vries van Financiën (Toeslagen en Douane) de ‘Douane Experience’ officieel in gebruik genomen. Dit nieuwe onderdeel in de vaste presentatie brengt ruim vier eeuwen douanegeschiedenis tot leven met spectaculaire projecties. Je kunt hier de ontwikkeling van de Douane bekijken, van de oorsprong eind 16e eeuw tot heden.

Parel uit het depot

Het schilderij 'Havengezicht te Dordrecht' van Dirk Kuipers (ca.1870) heeft sinds juli 2022 een plek in de vaste presentatie. Het toont een tafereel aan de kade, met centraal op het doek een ambtenaar van de Dienst Convooien & Licenten, de voorloper van de Douane. Hij neemt een monster uit een wijnvat om het alcoholpercentage te meten, nodig voor het bepalen van invoerrecht en accijns.

De belastingontvanger

In oktober 2020 heeft dit schilderij naar Pieter Brueghel de Jonge (circa 1630) een plek in onze vaste presentatie gekregen. Er is heel veel te zien op dit schilderij van een chaotisch kantoor, bomvol administratie, waar boeren en buitenlui in de rij staan om hun belasting te betalen. Wereldwijd zijn er 91 werken met deze populaire voorstelling bekend. Van 25 is met zekerheid bekend dat deze door Pieter Brueghel de Jonge zelf zijn gemaakt, anderen zijn door kopiisten (uit zijn atelier) vervaardigd.

Miniatuur zilverwerk

Een specerijenstrooier en een miniatuur kraantjeskan hebben in oktober 2019 een plek gekregen in de vaste presentatie. De zilvervitrine is hiervoor opnieuw ingericht en een ‘zilveren boekje’ biedt informatie over zilversmeden, keuren en belasting.

Europa (z)onder controle

De exhibit “Europa (z)onder controle” is in mei 2019 officieel in gebruik genomen. Europa (z)onder controle is een combinatie van een tentoonstelling en interactief spelprogramma, waarbij bezoekers de rol en betekenis van Europa kunnen ontdekken en zich een mening vormen, over de actualiteit en de toekomst van Europa. Met Augmented Reality kan men zien hoe Europa en ons land er uit zouden zien als er geen EU zou zijn.

Leeuw

Een opgezette Panthera Leo heeft een plekje in het museum gekregen. De leeuw is door Douane Schiphol in beslaggenomen, vanwege het ontbreken van de benodigde Cites import vergunning.