Nieuw in het museum

Regelmatig krijgt het museum nieuwe objecten aangeboden. Het museum koopt ook zo nu en dan bijzondere objecten aan, die een waardevolle aanvulling op de collectie zijn. En we blijven de vaste presentatie vernieuwen en inhoudelijk verbreden.

De belstingontvanger

In oktober 2020 heeft dit schilderij naar Pieter Brueghel de Jonge (circa 1630) een plek in onze vaste presentatie gekregen. Er is heel veel te zien op dit schilderij van een chaotisch kantoor, bomvol administratie, waar boeren en buitenlui in de rij staan om hun belasting te betalen. Wereldwijd zijn er 91 werken met deze populaire voorstelling bekend. Van 25 is met zekerheid bekend dat deze door Pieter Brueghel de Jonge zelf zijn gemaakt, anderen zijn door kopiisten (uit zijn atelier) vervaardigd.

Miniatuur zilverwerk

Een specerijenstrooier en een miniatuur kraantjeskan hebben in oktober 2019 een plek gekregen in de vaste presentatie. De zilvervitrine is hiervoor opnieuw ingericht en een ‘zilveren boekje’ biedt informatie over zilversmeden, keuren en belasting.

Europa (z)onder controle

De exhibit “Europa (z)onder controle” is in mei 2019 officieel in gebruik genomen. Europa (z)onder controle is een combinatie van een tentoonstelling en interactief spelprogramma, waarbij bezoekers de rol en betekenis van Europa kunnen ontdekken en zich een mening vormen, over de actualiteit en de toekomst van Europa. Met Augmented Reality kan men zien hoe Europa en ons land er uit zouden zien als er geen EU zou zijn.

Leeuw

Een opgezette Panthera Leo heeft een plekje in het museum gekregen. De leeuw is door Douane Schiphol in beslaggenomen, vanwege het ontbreken van de benodigde Cites import vergunning.