Nieuw in het museum

Regelmatig krijgt het museum nieuwe objecten aangeboden. Het museum koopt ook zo nu en dan bijzondere objecten aan, die een waardevolle aanvulling op de collectie zijn. En we blijven de vaste presentatie vernieuwen en inhoudelijk verbreden.

Europa (z)onder controle

In een geheel nieuwe interactieve opstelling, kun je de rol en betekenis van Europa bekijken en beleven. Neem plaats aan de Europa-tafel en krijg een voorstelling hoe ons land eruit zou zien, als er geen EU was. Je kunt een spel spelen, waarmee je verdragen, vrije markt en de euro kunt laten verdwijnen. Of grenzen verleggen en internationale afspraken niet meer nakomen. Op de muren is de geschiedenis van Europa na de Tweede Wereldoorlog tot aan de Brexit in een handige tijdlijn weergegeven.

Lieftinck en zijn koffertje

De initiatiefnemer van de koffertjes-traditie en het allereerste Derde dinsdag in september koffertje hebben in september 2017 een vaste plek in het museum gekregen. In het koffertje van Lieftinck zijn vele rijksbegrotingen door de minister van Financiën meegenomen naar de Tweede Kamer. Tot in 1964 de huidige Prinsjesdag-koffer in gebruik is genomen.

Antieke cultuurgoederen

Nieuwste aanwinst in de collectie zijn antieke cultuurgoederen, onderschept op Schiphol. Voorwerpen die worden onderschept, probeert men bij de rechtmatige eigenaar terug te bezorgen. Dat lukt niet altijd, zoals bij deze antieke voorwerpen uit Kongo. Douane Schiphol droeg ze over aan het museum, waar ze in januari 2017 een bijzondere plaats hebben gekregen in de vaste presentatie over smokkelen.

Tijdlijn

Onder de titel ”Met belastingen kun je op elkaar bouwen" is de vaste presentatie van het museum uitgebreid met een kunstzinnig vormgegeven tijdlijn. De ‘tijdlijn’ toont de verschillende belastingen die door de eeuwen heen in Nederland zijn geheven. En geeft ook inzicht in de besteding van belastinggeld. In de Digitale reis door de tijd, de tijdlijn op deze site, is de informatie uitgebreider terug te vinden, geplaatst in historische context en geïllustreerd met vele museumobjecten.